čtvrtek 16. srpna 2012

Švestková sezóna

Jestli se někdy těším na konec léta, tak je to kvůli švestkám na naší zahradě! Švestkové knedlíky, koláč s ořechovou drobenkou, povidla a v neposlední řadě i slivovice, ta sice nepatří mezi moje nejoblíbenější alkoholy, ale ten proces sbírání je přímo společenská událost! Švestkové knedlíky z tvarohového těsta je přesně jeden z těch receptů, který zvládne každý a ve výsledku vypadá jako kuchařská hvězda. Vyzkoušejte a uvidíte sami…


Ingredience na 18 – 20 kusů:


Na těsto:

500 g měkkého tvarohu
250 g polohrubé mouky
2 žloutky
20 švestek

K podávání:

Tvrdý tvaroh ke strouhání
Máslo
Moučkový cukr
Skořice

Postup:

Měkký tvaroh, mouku a 2 žloutky zpracujete v hladké těsto, které se nelepí. Těsto necháte asi 10 minut odležet, a potom z něj začnete tvarovat knedlíky. Nejjednodušší je podsypat těsto moukou, vyválet si válečkem plát, rozkrájet ho na 20 čtverců a do každého zabalit jednu švestku bez pecky. Zabalte precizně, aby v těstě nebyly dírky, protože by do knedlíků mohla natéct voda. Knedlíky vařte ve vroucí vodě cca. 10 minut, než vyplavou na hladinu.  Podávejte se strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Dobrota!

Švestky lze samozřejmě nahradit i jiným sezónním ovocem, např. meruňkami, borůvkami, na začátku léta jahodami, ….

Žádné komentáře:

Okomentovat