neděle 19. srpna 2012

Skořicové šneky

Skořicové šneky jsou extrémně nenáročné na suroviny. Když nemáte doma skoro nic, ale mouka, vejce, skořice, máslo a droždí (v krajním případě sušené) patří do vaší povinné kuchařské výbavy, máte vystaráno a můžete se těšit na skvělé pečivo ke kávě!

Záludná je jen příprava kvásku, když jí zvládnete, nejhorší máte za sebou.

 

Ingredience:

Na těsto:

70 g rozpuštěného másla
400 g polohrubé mouky
150 ml mléka
1 vejce
půl kostky droždí = cca. 20 g
2 lžíce cukru
1 lžíce mouky
špetka soli

Na náplň:

mletá skořice
máslo, cca. 70 g
moučkový cukr

Na potření:

1 vejce

Do hrnečku nalijete cca. 50 ml vlažného mléka, přidejte droždí, 2 lžíce cukru a 1 lžíci mouky, jemně zamíchejte, přikryjte utěrkou a nechte vzejít na teplém místě. Že jste s kváskem úspěšní, poznáte asi po 10 minutách, kdy by se vám skoro neměl vejít do hrnečku.

U sušeného droždí postupujte podle návodu na obalu droždí.


Smíchejte mouku s hotovým kváskem, rozpuštěným máslem, zbytkem mléka, vejcem a solí. Vše dobře propracujte, těsto se nesmí lepit na prsty. Když je těsto moc řídké, přidejte s rozumem mouku tak, aby mělo hezkou konzistenci, která se vám nelepí na prsty. Hroudu těsta dejte do mísy, přikryjte utěrkou a v teple nechte kynout cca. 40 minut až hodinu. V klidu si můžete jít zaběhat tak jako já, a až se vrátíte, těsto budete mít vykynuté, rozdělte si ho na 2 půlky a na pomoučněném vále vyválejte z každé obdélník. V hrnečku si nechte rozpustit máslo, každý obdélník potřete jemně máslem, posypete moučkovým cukrem a skořicí podle chuti. Potírejte a plňte přiměřeně, protože náplň ze šneků hrozně ráda vytéká! Obdélníky těsta stočte do rolád a nakrájejte na cca. 2 cm plátky.

Šneky rozložte na plech vyložený pečícím papírem, dávejte pozor, aby bylo na plechu dost místa, protože šneky v teple hodně nabudou. Potřete rozšlehaným vejcem a nechte ještě 15 minut vykynout.


Pečte v předehřáté troubě na 180°C cca. 10 – 15 minut, podle typu trouby. Při pečení raději kontrolujte, ať šneky nespálíte.

Jezte hned, jak šneky vyndáte z trouby a zapíjejte hrnečkem Granka, protože to chutnají nejlépe! 




5 komentářů:

  1. Otestoval jsem a je to parádní recept. Jen jsem zbytečně šetřil s náplní. Dal jsem jí tolik: https://www.dropbox.com/sh/te6s4f5xlm1h9yf/wqRkqvAxFM?m#f:02.jpg a myslím že by to sneslo klidně třikrát tolik. Nu, alespoň se mám pro příště v čem polepšit.

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Káťo, abych se přiznala, já si to netroufnu takhle odhadnout. Hodně záleží na tom, jak šneky uděláte velké. Tipuji že já jich z jedné várky udělám asi 20 nebo ještě o kousek víc.

      Vymazat
  3. Opět skvělá sladká dobrota, ideální ke kafíčku, jsou křehké, výborné a nejraději je mám teplé :-)děkuji Terezko. Simča

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký den, přesně tak, teplé, to je největší požitek :)

    OdpovědětVymazat