středa 8. srpna 2012

Nic nového pod sluncem

Po celém jednom měsíci "trajdání" po světě jsem dorazila zase zpátky domů za rodičema do jižních Čech a tam na mě čekala maminka se svými perfektními steakovými hranolkami, já jsem přidala rajčatovo – cibulový dip, ugrilovali jsme na zahradě vepřovou krkovičku a bylo z toho perfektní jídlo (teda máma měla grilovaný hermelín, protože je zapřísáhlý vegetarián). Už dlouho jsem si tak nepochutnala, opravdu! Přitom, jak už píšu v nadpisu, nic nového pod sluncem – brambory, bylinková sůl, krkovička, dip, ale dohromady je to bezkonkurenční kombinace. Pojídejte na zahradě se skleničkou červeného vína, udělejte si k tomu salát a budete mít krásný večer, tak jako my!


Postupy jsou jednoduché, ingredience zná každý:

Grilovaná krkovička:

Tolik plátků krkovičky, kolik je členů grilování
Olivový olej
Sůl
Pepř

Rajčatovo – cibulový dip:

2 rajčata
3 malé cibule
2 lžíce zakysané smetany
2 lžíce jogurtu
Čerstvé bylinky, které máte nejraději
Sůl, pepř
Olej

Hranolky:

Olej na fritování
Asi 3 brambory na každou osobu
Čerstvé bylinky, které máte nejraději
Sůl

Postup:

Cibulový dip:

3 malé cibule si nakrájejte na proužky, hoďte na pánev s rozpáleným olejem, chvíli zprudka opékejte a dávejte pozor, ať se vám cibule nespálí, potom teplotu snižte a nechte pozvolna opékat asi 10 minut. Oloupejte si rajčata, rozsekejte na malé kousky a ke konci přidejte do cibulové směsi, spolu opékejte ještě asi další 2 minutky, nechte směs vychladnout. Přidejte 2 lžíce jogurtu, 2 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř a vaše oblíbené bylinky, osolte a opepřete.

Grilovaná krkovička:

Osolte, opepřete, zlehka potřete olivovým olejem a grilujte. Netroufám si popisovat, jak se má správně grilovat, na to by určitě vystačil celý jeden článek od nějakého odborníka na babrbecue.

Domácí hranolky s bylinkovou solí:

Hranolky jsou mámin recept – úžasně jednoduchý, ale výsledek famózní. Brambory omyjte, osušte, se slupkou nakrájejte na hranolky, fritujte ve fritovacím hrnci na 175°C dozlatova. Na talíři posypte solí, kterou jste smíchali a utřeli s bylinkami. My jsme přidali bazalku.

Tip pro odpůrce fritovacího hrnce – brambory pečené v troubě: celé brambory si nejdřív chvíli předvařte, cca. 10 minut. Nakrájejte na měsíčky, potřete olivovým olejem, osolte a pečte ve vyhřáté troubě cca. na 200°C, pečte asi 20 minut.

5 komentářů:

  1. Taky jsem dělala nedávno cibulový dip, až na následný smrad z pusy jsem si vážně pochutnala, miluju ho!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, chtěla bych vědět, jaké bylinky dáváte vy do cibulového dipu?
    Děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ty hranolky vypadají velmi lákavě, ae zkusím je dnes v troubě jelikož dělám smažené cuketové placičky tak ať není vše smažené a nějaký dobrý dip k tomu... to bude dobrota a děkuji za inspiraci !!

    OdpovědětVymazat
  4. Nádhera, Terezko :) Nemám slov :) Hned o víkendu zkusím!

    OdpovědětVymazat