sobota 11. srpna 2012

Nedělní oběd jak se patří

My doma jsme si nikdy moc nehráli na to, že v neděli je k obědu něco lepšího, než bývá přes týden. Postupem času mě ale začalo bavit vařit nebo péct složitější věci o víkendu, nemusíte do školy, do práce a prostě k víkendu nějaká ta dobrůtka patří!

Následující recept se hodí převážně k obdobím, kdy babiččin skleník produkuje tolik zeleniny, že řecký salát ani lečo už nemůžu vidět. Čerstvé domácí papriky a rajčata, úplně to vybízí k rajské omáčce, plněným paprikám a domácímu knedlíku. Knedlík jím obvykle tak dvakrát až třikrát do roka, nepatří k mým nejoblíbenějším přílohám, ale pravdou zůstává, že rajská je jedno z těch jídel, ke kterým se prostě sedí.

Postup je zdlouhavější, je třeba si vyhradit asi tak 2 hodinky, rychlejší jedinci možná méně. Výsledek ale stojí za to.





Hrnečkové knedlíky:

4 vejce
500 g hrubé mouky
5 rohlíků
500 ml mléka
Sůl
Pažitka nebo petrželka
Máslo na vymazání hrnečků

Nejdříve si nakrájíte rohlíky, pokud chystáte hodně nóbl oběd, část kostiček si můžete opéct na másle. Do mísy nalijete mléko, přidáte 4 žloutky, osolíte a promícháte, potom do tekutiny přidáte rohlíky, mouku a petrželku, popř. pažitku, znovu mícháte. Vedle si ušleháte 4 bílky, které nakonec opatrně zapracujete do směsi. Těsto vystačí asi na 6 hrnečků.  Hrnečky si dobře vymažete máslem, naplníte asi do 2/3, napasujete do vhodného hrnce, s vodou opatrně, v žádném případě by se neměla dostat do hrnečků, měla by sahat maximálně do jedné poloviny hrnečků. Vaříte půl hodiny, necháte chvilku vychladnout, okraj objedete nožem a vyklopíte.

Plněné papriky:

4 papriky
400 g mletého masa / 400 g uzeného tofu
1 vejce
1 lžíce strouhanky
Sůl, pepř

Do mletého masa přidáte 1 vejce, lžíci strouhanky, osolíte a opepříte a vytvoříte si směs.
Paprikám odkrojíte vršky, vypreparujete zrníčka, opláchnete a hezky je osušíte. Naplníte je směsí z mletého masa, dáte do pekáčku a na 180 °C je zakryté pečete cca. 30 minut. 
Dělala jsem i verzi pro vegetariány, nadrobno nakrájené uzené tofu smícháte s vejcem a strouhankou, ve zbytku postupujete stejně.

Omáčka:

10 rajčat – oloupaná a na kousky pokrájená
1 malý rajský protlak
1 cibule
Cca. 1 litr vody nebo vývaru
Kousek másla a trochu oleje
1 lžíce hladké mouky
Bobkový list
Nové koření
Celý pepř
Tymián
Sůl a cukr
Perník na vaření, ocet – volitelné

Nejdříve si uděláte jíšku – na kousku másla a lžíci oleje opečete 1 cibuli, přihodíte lžíci mouky a orestujete. Zalijete trochou vody nebo vývaru, rozšleháte metličkou, postupně přidáte zbytek tekutiny. Přidáte všechno koření, sůl, na kousky nakrájená oloupaná rajčata a 1 protlak, vaříte spolu, než se rajčata trochu nerozvaří. Potom vyndáte bobkový list, nové koření a pepř, rozmixujete tyčovým mixérem, osladíte, dosolíte, přidáte tymián, kdo chce, „dooctuje“. Komu se zdá omáčka moc řídká, zahustí ještě trošku perníkem. 

3 komentáře: