čtvrtek 5. června 2014

Salát z polníčku a pečené červené řepy

Mám ráda červenou řepu, tu babiččinu domácí naloženou a nebo jednoduše upečenou. V poslední době je řepa hrozně módní a já si myslím, že je to dobře. Za doslova pár korun dostane výbornou ingredienci, ze které zvládnete udělat mnoho pokrmů. Salát z červené řepy skvěle poslouží jako předkrm anebo třeba jako moc dobrý doplněk ke grilování.


Ingredince na dvě porce salátu:


4 středně velké bulvy červené řepy
balsamicová redukce - třeba Kalamata s fíky
2 hrsti polníčku
FETA sýr
olivový olej
sůl a pepř
vlašské ořechy


Postup:


1. Červenou řepu omyjeme, osušíme, pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme. Jednu po druhé zabalíme do dvou vrstev alobalu. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C podle velikosti řepy 45 minut až hodinu, měkkost vyzkoušíme ostrým nožem, který by měl bulvou bez problémů projít. 

2. Řepu necháme zchladnout, oloupeme ji, nakrájíme na co nejtenčí plátky. Na talíř naskládáme spolu s polníčkem, zakápneme olivovým olejem a balsamicovou redukcí, posypeme sýrem a vlašskými ořechy.



Můj tip:


Pokud neseženete redukci s fíky, použijte klasickou balsamicovou redukci a salát doplňte ještě o lehkou zálivku z medu, olivového oleje a citronové šťávy.

1 komentář: