čtvrtek 24. dubna 2014

Cibulový koláč s karamelizovanou cibulkou

Mám moc ráda quiche, slané koláče, anglické páje, ví to o mně doma a jsou mému slanému pečení  moc nakloněni. Tohle je další recept do sbírky. Výrazná chuť cibulky karamelizované s balsamicem dodá koláči další rozměr. Pokud čekáte návštěvu a chcete připravit něco pikantního k vínu, hledáte správně. A pokud ne, stačí kousek koláče doplnit lehkým jarním salátem a večeře nebo oběd je hotový raz dva.


Ingredience:


175 g hladké mouky (1 lžíci mouky můžete nahradit parmazánem, těsto je potom ještě lahodnější)
100 g studeného másla nakrájeného na kostky
1 žloutek
4 lžíce studené vody

Na cibulku karamelizovanou s balsamicem:


5 červených cibulí nakrájených na proužky
půl až 1 lžíce cukru
3 lžíce kvalitního balsamicového octa (třeba Kalamata)
sůl, pepř
rozmarýn
lžíce olivového oleje

Na náplň:


100 ml smetany ke šlehání
50 ml mléka
1 vejce a 1 bílek
100 g výrazného sýra (gouda, čedar, ...)


Postup:


1. Nejdříve si připravíme těsto na koláč. Všechny ingredience dáme do větší mísy, nejdříve je zamícháme vidličkou, potom začneme zpracovávat rukou. Pracujeme rychle, když je těsto zhruba spojené, vyklopíme vše na pomoučněný vál a ještě chvíli hněteme. Z těsta  by měla být konzistentní koule. Těsto zabalíme do potravinové folie a dáme na půl hodiny odpočinout do lednice.

2. V těžké pánvi rozehřejeme olivový olej, přisypeme cibuli a přidáme větvičku rozmarýnu a na středním plameni restujeme asi 10 minut. Cibuli zasypeme cukrem, vše chvíli spolu opékáme, až se vytvoří na cibulce karamel. Přilijeme 3 lžíce balsamicového octa, necháme vypařit a odstavíme z tepla, větvičku rozmarýnu vyndáme.

3. Předehřejeme troubu na 200°C. Těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka, namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží, zbytek těsta odkrojíme. Těsto propícháme vidličkou a položíme na něj kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.

4. Nastrouháme si sýr a dáme ho stranou. V míse si prošleháme vejce s mlékem a smetanou, dobře osolíme a opepříme. Z trouby vyndáme předpečený korpus, na spodek vlijeme trochu smetanové směsi, na ni poklademe část cibule, zasypeme sýrem, zalijeme zbylou smetanou, poklademe zbytek cibule a sýra. Teplotu v troubě stáhneme na 190°C a dopékáme ještě asi půl hodiny.

6 komentářů:

  1. Quiche a slané koláče mám taky moc ráda, na našem provensálském stole jsou téměř na týdenním pořádku. Připravuji podobný, jen cibulku karamelizuju s trochou cukru. Tuhle variantu vyzkouším!
    A k výčtu možností kam s ním, doplňuji s sebou v koši na piknik a na pláž ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. miluji quiche, jen jsem už pěkně dlouho žádný nedělala:) díky za recept, aspoň mám inspiraci:)

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem včera a byl vynikající. Děkuji za recept. Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto vynikající koláč! Děkuji moc za recept! :)
    Anka

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný koláč. Zezačátku byl chuťově výborný, ale stále se mi po ,,estetické,, stránce nelíbil. Smetanová náplň se po upečení vždy zdrcla na ne moc dobře vypadající placku. Rozhodla jsem se přidat do smetanové směsi ještě jedno vejce. Nedávala jsem je ale celé do smetany - jen žloutky. Bílky jsem vyšlehala v tuhý sníh a ten poté vmíchala do smetany s žloutky. A smetana zůstala i po upečení nadýchaná. Díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzera uzasne, urcite vyskusam :-)

    OdpovědětVymazat