pondělí 29. července 2013

Ovocný koláč z podmáslí

Seznamte se s naším rodinným hitem letní sezóny, podmáslová buchta! V létě se nám nikomu nechce v kuchyni trávit více času, než musíme, pokud nás přece jen honí mlsná, saháme po bleskurychlých receptech. Koláč z podmáslí tuhle podmínku splňuje dokonale! Těsto máte připravené za pár minut a podmáslí dodá moučníku perfektní vláčnost, žádná dusivá buchta! Ovoce můžete použít jakékoli se vám zamane, skvělý je rybíz, máme ale ozkoušené i maliny, borůvky, meruňky nebo jahody.



Ingredience na 1 plech :


Hrnečkem myslím nejobyčejnější čtvrtlitrák.

3 hrnky hladké mouky (polovinu nahrazuji špaldovou)
1 a půl hrnku cukru
1 hrneček oleje
2 hrnečky podmáslí
1 balíček vanilkového cukru
2 lžičky jedlé sody
2 vajíčka

libovolné ovoce

na drobenku - 80 g másla, 80 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky


Postup:


Ingredience na těsto smícháme v míse a ručním šlehačem nebo metličkou šleháme tak dlouho, než směs nebude krásně hladká. Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku, těsto nalijeme na plech a poklademe ovocem podle libosti. Kdo chce, může navrch ještě přidat drobenku. Drobenku připravíme tak, že všechny ingredience v míse prsty zpracováváme tak dlouho, až budeme mít hezké hrudky.

Pečeme na 180°C cca. 30 minut, koláč kontrolujeme, každá trouba peče jinak.



9 komentářů:

  1. Jeeeee, nechtěla byste si mě vzít?
    Vy byste mně pekla, já bych to jedl :) oba bychom byli spokojeni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, víte, že tohle je moje první nabídka k sňatku? :) Zní to lákavě! :)

      Vymazat
  2. Vypadá skvěle! Já dělám hodně podobný letní ovocný koláč, jen místo podmáslí dávám jogurt (asi hlavně proto, že podmáslí vždycky hned vypiju, ale jogurtů máme nekončící zásoby - miluje je totiž naše kočka :)

    OdpovědětVymazat
  3. dnes jsme vyzkoušeli a upekli s broskví,koláč je výborný, jen se zaprášilo :-) krásně vláčný, děkuji za recept :-) Bára.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač Báro, taky miluju, jak je vláčný, žádná dusivá buchta :)

      Vymazat
  4. Vynikajici, vynikajici, opravdu fantasticka buchta, nesnasim ty moc suche. Tato je vlacna a delam ji uz ted kazdy tyden. Je to ma favoritka a navic je velmi jednoducha! Moooc dekuji za skvely recept, podmasli je v tom opravdu vyborne.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný koláč, co měl úspěch. Ozkoušeno a určitě jsem ho nedělala naposledy. :)

    OdpovědětVymazat