středa 17. července 2013

Letní rajčatová polévka s cuketou

A je tady léto! Babička má plný skleník rajčat, z řeckého salátu se pomalu stává cliché a na scénu přichází rajčatová polévka. Je ostřejší, plná chuti a k létu se prostě hodí! V kombinaci s domácím pečivem bych pár dní nemusela jíst nice jiného. Úžasně jednoduchý chléb, který si doma upečete bez kvásku, s minimem námahy, času a zkušeností mě stále nepřestává okouzlovat. Kdo by recept ještě neznal, ať se podívá tady a bez obav se do něj pustí, stojí to za to!





Ingredience:


kilo rajčat nebo i víc
2 malé cukety
půl plechovky sekaných rajčat
100 ml smetany ke šlehání
zeleninový vývar podle uvážení
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
2 menší nebo 1 velká cibule
sůl, pepř, oregano

případně cukr

 Postup:


1. Rajčata nakrojíme po celém obvodu nožíkem do kříže, dáme do mísy a spaříme vařící vodou. Necháme chvíli ve vodě, a potom jedno po druhém zbavíme slupky a nakrájíme na osminy. Cukety si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.

2. V hrnci si na dvou lžících oleje a kousku másla zpěníme cibulku a 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, přidáme cuketu a krátce opečeme. Přihodíme rajčata, podlijeme asi půl litrem vývaru a necháme pozvolna provařit asi 20 minut. Raději ze začátku podléváme méně, a potom případně ještě rozředíme vývarem než naopak.

3. Tyčovým mixérem polévku promixujeme, sem tam necháme nějaký kousek rajčete a cukety celý. Na konec pro lepší barvu a ostřejší chuť přidáme půl plechovky sekaných sterilovaných rajčat a přilijeme smetanu. Vše ještě pár minut spolu povaříme. Dochutíme solí, pepřem a oreganem. Pokud se nám polévka zdá příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem. Kdo má raději sladší polévky, osladí ještě lžící nebo dvěma cukru.

4. Polévku podáváme zakápnutou trochou smetany, perfektně hraje s hoblinkami nebo nastrouhaným parmezánem.


19 komentářů:

  1. To určo vyzkouším...:-)
    Rajčata, cukety, parmazán co víc si na léto přát.
    Jen tam vidím aspoň jednu chilli papričku.
    Díky za ispiraci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíte, chilli paprička by mě v téhle kombinaci vůbec nenapadla! :)Je perfektní, kolik inspirace vaření v sobě skýtá.

      Vymazat
  2. Určitě vyzkouším, tyhle polévky můžu. A úžasně nafoceno!

    OdpovědětVymazat
  3. Cuketa do rajčatové polévky by mě nenapadla. Vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je to moc fajn kombinace, cuketa polévku moc hezky zahustí!

      Vymazat
  4. Myslíte, že by šla udělat dnes večer a v lednici nechat do soboty? Budu mít návštěvu, takže by se mi hodilo vše připravit trošku dříve...... Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Osobně bych si ji připravila jen den předem, tedy v pátek, přece jen dva dny u polévky se mi zdá dost :) Ať se vydaří! :)

      Vymazat
    2. Byla bezvadná! Jedly jsme ji druhý den. Ještě jsem se rozšoupla a udělala k ní bagety s bylinkovým máslem. Lenka

      Vymazat
  5. krasna! a myslim, ze konecne jednou v posledni dobe uvolnim troubu od ovocnych kolacu a pujdu i do chleba..

    OdpovědětVymazat
  6. nakoupeno, zitra varim, uz ted se tesim :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tohle je nááádhera:) Krásné fotky a rajčatovou polévku miluji :)

    OdpovědětVymazat
  8. rajčatovou polévku jsem dřív úplně nesnášela, ale v poslední době jsem pozměnila názor, záleží kdo ji připraví a jak, tohle vypadá že bude taky ta lepší varianta

    OdpovědětVymazat
  9. Ja bych ted osobne skocila po tom chlebu v pozadi! :) A rajcatove polevky miluju! S cuketou jsem ale nikdy nezkusila. Dekuji za inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  10. mňam!a ten chleba vypadá luxusně,to je domácí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano ano, domácí :) Mrkněte tady http://www.foodlover.cz/2013/05/testuju-chleb-bez-hneteni.html

      Vymazat
  11. Výborná je! Určitě vyzkoušejte. Mňam :)) snědla jsem skoro celou sama :D

    OdpovědětVymazat