úterý 11. září 2018

Podzimní salát s grilovanou dýní

A jsou tady zase. Dýně. Podzim. Grilování venku bude pomalu končit a přesuneme se domů do tepla. Od Electroluxu mi dorazil nový Plancha grill, je velký a pořádně těžký, můžu ho dát přímo na naši plynovou desku a nebo na kteroukoliv jinou. Rázem se stal jedním z mých nejoblíbenějších kousků, grilujeme na něm sýr, zeleninu, maso, prostě ho jde používat stejně jako venkovní grily. V létě dám přednost grilování pod širým nebem, ale jakmile se ochladí, ráda ho budu používat uvnitř doma. Z dýně dělám obvykle klasiku klasik - polévku, ale tenhle lehký salát s grilovanou dýní je taky můj oblíbený.

Ingredience na 2 porce:


2 hrsti salátových listů (já jsem použila dubový a ledový)
1/2 menší dýně hokaido
1/2 červené papriky
2 lžíce dýňových semínek
2 lžíce pekanových ořechů
100 g balkánského sýra
sůl, pepř
olivový olej
balsamicový ocet
citronová kůra



Postup:


1. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na měsíčky, s paprikou uděláme totéž. Gril rozehřejeme, zeleninu potřebe olivovým olejem, posolíme a ugrilujeme. Hotovou zeleninu dáme stranou a necháme dobře vychladnout.

2. Salát vypereme, rozdělíme na talíře. Zeleninu si nakrájíme na menší kousky, dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem, zakápneme balsamicovým octem a promícháme s dýňovými semínky, osolíme a opepříme. V další misce si připravíme jednoduchou zálivku, smícháme si olivový olej, balsamicový ocet a trochu nastrouhané citronové kůry.

3. Salát rozdelíme na talíře, navrstvíme zeleninu se semínky, přidáme rozdrobený balkánský sýr a pekanové ořechy, zakápneme dresingem.

2 komentáře: