Mně občas přijde, že některé suroviny se pro mě rovnají určitá roční období a nesou s sebou stereotypy. Tak třeba švestky. Jakmile začnou zrát, padá na mě trochu podzim. To už je jenom krůček k dýním, které jsou pro mě jednoznačný symbol padajícího listí, teplých svetrů a horkého čaje. Dneska mám pro vás recept na obrácený švestkový koláč, se kterým není moc práce, a přesto chutná skvěle.
Ingredience:
150 g hladké špaldové mouky
120 g povoleného másla
150 g třtinového cukru
2 vejce
3 lžíce mléka
1 menší lžička skořice
1 menší lžička prášku do pečiva
špetka soli
cca 10 švestek
plátky mandlí
2 lžíce třtinového cukru
50 g másla
Postup:
1. Nejdříve si vypeckujeme švestky a rozkrájíme je na půlky. Dno dortové formy o průměru cca 23 cm bohatě vymažeme máslem, zbylé máslo po kouskách poklademe na dno a zasypeme třtinovým cukrem, zaprášíme skořicí a plátky mandlí. Na směs poklademe rozpůlené švestky řezem dolů.
2. Připravíme si těsto. Povolené máslo si začneme šlehat s třtinovým cukrem, až z nich bude kompaktní hmota, po jednom zašleháme i vejce. Dále zašleháme mléko a zapracujeme po částech i všechnu mouku s kypřícím práškem a skořicí. Pokud by bylo těsto příliš husté a špatně se s ním pracovalo, zapracujeme ještě jednu lžíci mléka. Těsto rozetřeme na švestky.
3. Koláč pečeme v horkovzdušné troubě (u mě funkce pravý horký vzduch) na 180°C asi 30 - 40 minut. Asi v polovině pečení s ním otočte, aby se propekl rovnoměrně. Já jsem ze svojí trouby nadšená, je to první v řadě, kterou mám a peče opravdu rovnoměrně, takže se o koláč celou dobu vlastně nemusím starat. Ještě teplý vyklopíme z formy, nejdříve spodek tupým nožem opatrně odřízneme od formy, aby na ni nezůstaly nalepené některé švestky, poté překlopíme na talíř. Na závěr ještě posypeme plátky mandlí.
Koláč jsem zkoušela, je rychlý, snadný a výborný👍. Jen na můj vkus příliš sladký. Příště vyzkouším dát mnohem méně cukru.
OdpovědětVymazatDobrý den Lenko, samozřejmě je to na vás, ono také hodně záleží na tom, jak sladké máte švestky. Tereza
Vymazat