středa 1. srpna 2018

Nektarinková galetka

Letní pečení, to je kapitola sama pro sebe. O ovoce není nouze, skvělé nektarinky seženete na každém rohu. V tomhle receptu ideálně zužitkujete ty, které už vám doma trochu povadly a v puse nekřupou, do galetky jsou ale skvělé. 

Recept jsem připravila v rámci spolupráce s Electrolux. #chutzazitvic #pecemevpare


Ingredience:


90 g másla
150 g hladké špaldové mouky
2 - 3 lžíce ledové vody
špetka soli

4 nektarinky
2 lžíce meruňkové marmelády
pekanové ořechy

na servírování javorový sirup



Postup:


1. Nejdříve si připravíme těsto. Propracujeme si mouku s trochu povoleným máslem (to je dobré rozkrájet na malé kostičky), přidáme špetku soli, lžičku cukru a vodu. Nejdříve začneme se dvěma lžícemi. Pokud se těsto bude špatně pojit, přidáme ještě půlku. Musí vzniknout hezké jemné konzistentní těsto, které dáme vychladit na hodinu do lednice. 

2. Mezitím si vypeckujeme a nakrájíme nektarinky. Těsto vyválíme ve větší kruh, potřeme ho meruňkovou marmeládou, poklademe nektarinkami a zasypeme nasekanými pekanovými ořechy.

3. Trobou si předehřejeme na 180° C (používám horkovzdušný program). Electrolux dodává k troubě i dírkovaný plech, který používám přesně na galetku. Krásně se totiž těsto propéká i zespoda, a potom se nestane, že spodek je nedopečený. 

4. Galetku podáváme posypanou pekanovými ořechy a kdo chce, může ji ještě polít trochou javorového sirupu.


7 komentářů:

  1. Skvele, zajtra do toho idem :)
    Ja vas sledujem uz roky a osvojila som si uz tolko receptov, ze ich robim spamati :) misa dort, pizza margheritta, polievky...paci sa mi ta profesionalita a zaroven domackost vsetkych jedal , co tu su :) A mozem sa opytat, odkial je ten (zrejme neonovy?) napis Eat? dakujem a vela vela food uspechov !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, moc děkuji za moc milý komentář, moc mě potěšil! :) Neonový nápis jsme koupili kdesi v nějakém zapadlém italském městečku na dovolené. Tereza

      Vymazat
  2. Dobrý den Terezo,

    je možné upéct galetku i bez dírkovaného plechu? nezůstane těsto dole nedopečené?

    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, určitě půjde. Dělala jsem to celá léta, než jsem si nepořídila dírkovaný a šlo to :) Tereza

      Vymazat
  3. Můžu se tě zeptat čím fotíš? Takhle kvalitní fotky se vidí jen u málo lidí!:) Vždycky co si projíždím tvoje recepty, tak dostávám neskutečný chutě... hm, to se nedá vydržet :/ Zítra to zkusím ukuchtit. Škoda jen, že to nikdy nevypadá jako to tvoje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Hezký den Ančo, děkuji za krásný vzkaz :) Galetka je jednoduchá, určitě bude vypadat jako ta moje :) TB

      Vymazat