úterý 23. října 2018

Dýňový quiche

Quiche je taková klasika. Vždycky když ale ho doma upeču, přinese spoustu radosti, je to takové univerzální jídlo, které mají všichni rádi a můžete ho připravit v mnoha obměnách podle ročního období. Je to skvělé pohoštění pro návštěvy, ale třeba i na cestování. Tohle je jeho podzimní varianta s dýní a šalotkou. Doplní ho už jenom šálek horkého čaje, padající listí a poslední šimrající slunce. Stejně mám podzim ráda, mnohem radši než horké léto.

Recept jsem připravila v rámci spolupráce s Electrolux v mojí parní troubě, tentokrát ale na horkovzdušný program. 

#chutzazitvic
#pecemevpare



Ingredience:


150 g šalotky
300 g nakrájené dýně hokkaido
1 kelímek smetany 33 %
100 g ementálu
3 vejce
sůl, pepř
kapka balsamicového octa
olivový olej

150 g hladké mouky (ráda také používám jemně mletou špaldovou)
100 g studeného másla
3 - 4 lžíce studené vody
špetka soli


Postup:


1. Nejdříve si připravíme těsto. V míse smícháme mouku, máslo nakrájené na malé kostičky, sůl a 3 lžíce vody. Vše začneme rukama dobře zpracovávat. Poslední lžíci vody přidáme jen tehdy, pokud by nešlo vytvořit hladké a konzistentní těsto. Kouli těsta zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici odležet asi půl hodiny.

2. V mezičase si připravíme náplň. Na štědré dávce olivového oleje začneme opékat šalotky nakrájené na čtvrtiny spolu s kostičkami dýně. Dobře by taky šlo dýni v troubě předpéct. Dobře osolíme a opepříme. Opékáme asi 15 minut na mírném plameni, aby se zelenina nespálila. Nakonec přilijeme lžíci balsamicového octa, dýně je sama o sobě dost sladká a trochu kyselosti jí prospěje. Dýni s cibulí vyndáme do mísy a necháme dobře vystydnout. Nakonec k opečené a vychladlé dýni přidáme kelímek smetany, 3 vejce a 100 g nastrouhaného ementálu, vše dobře osolíme, opepříme, promícháme a dáme směs stranou.

3. Těsto rozválíme na pomoučněné ploše, rozprostřeme do koláčové formy, zarovnáme okraje, dno pokryjeme pečícím papírem a zatížíme luštěninou nebo drobnými kamínky. Já mám už pár let čočku, kterou pro tyhle účely používám pořád dokola, upečená luštěnina se totiž potom už použít nedá. Korpus si předpečeme v troubě předehřáté na 180° C asi 15 minut na horkovzdušný program. Poté do těsta nalijeme dýňovou směs a dopečeme pozvolna ještě asi půl hodinky.




Žádné komentáře:

Okomentovat