pátek 27. dubna 2018

Lehký bramborový salát s grilovaným chřestem

A je to tady! Chřestová sezóna začala. Musím se přiznat, že já jsem svou cestu k chřestu hledala docela dlouho. Není to tak, že by mi nechuhtnal, jen prostě přijít na to, jak ho nejlíp použít, mi prostě chvíli trvalo. Každopádně u chřestu platí zásadní pravidlo - musí být čerstvý. Když stonek ohnete, musí krásně křupnout a prasknout, ten gumový si nekupujte, nebude z něj nic dobrého. Tenhle nakyslý bramborový salát připravuju v průběhu roku v mnoha variantách, na jaře do něj přidám špenátové listy, pažitku, chřest a je z něj třeba skvělá příloha ke grilování nebo s vajíčkem rovnou lehčí hlavní jídlo.


Ingredience pro 2 osoby:


10 brambor
1 svazek zeleného chřestu
1 svazek ředkviček
hrst baby špenátu a lístků červené řepy
pažitka
2 vejce



Na zálivku:


1 menší lžíce medu
1 lžička dijonské hořčice
1 - 2 lžíce vinného octa nebo jiného přírodního ovocného octa (např. jablečný)
4 lžíce olivového oleje


Postup:


1. Brambory si předvaříme do měkka, dáváme pozor, aby se nerozvařily, poté je necháme úplně vychladnout. Brambory nakrájíme na menší kousky, ředkvičky nakrájíme na plátky a dáme do mísy.

2. Vejce si uvařímě na měkko - od bodu varu odpočítáme asi 6 minut, odstavíme a necháme vychladnout. Chřest si na sucho ugrilujeme ze všech stran cca 5 minut. Hotový dobře osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem, nakrájíme a přidáme k ostatním surovinám. Přihodíme špenát s listy červené řepy a nasekanou pažitku.

3. Připravíme si dresing. V mističce si metličkou vyšleháme tekutý med, olivový olej, hořčici a vinný ocet. Dresing dobře osolíme a opepříme. Salát zalijeme zálivkou, dobře promícháme, dosolíme a ozdobíme navrch pažitkou a uvařeným vajíčkem.


Můj tip:


Místo vinného octa můžete použít i jiný přírodní ovocný, třeba jablečný, ale mně prostě do salátu chutnal víc právě tenhle z červeného vína, dodal dresingu příjmenou nakyslou ale zase ne příliš agresivní chuť. V kombinaci s medem a horčicí je to moje zamilovaná zálivka, která se s malými obměnami hodí skoro do všech salátů.

Recept jsem připravila ve spolupráci s Bzeneckým octem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat