čtvrtek 15. srpna 2013

Focaccia pro každého

Nemusíte být žádní velcí pekaři, abyste si ke skleničce vína na večer upekli prvotřídní italskou focacciu. Přísahám! Zkuste klasickou variantu s olivami a nebo použijte jen hrubozrnnou sůl a čerstvý rozmarýn, v jednoduchosti je síla! Tak jako tak si opravdu moc pochutnáte...



Ingredience na 2 placky:


400 g hladké mouky + další dle potřeby
3 deci teplé vody
2 lžičky mořské soli
pytlíček sušeného droždí (7 g)
1 lžíce olivového oleje

olivový olej na potření
olivy na pokladení
hrubozrnná sůl
rozmarýn


Postup:


1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sušené droždí a dobře zamícháme. Veprostřed utvoříme důlek, do kterého nalijeme lžíci oleje a vlažnou vodu. Vařečkou mícháme tekutinu od prostředka tak, aby se na ní postupně začala nabalovat mouka.  

2. V míse hněteme vařečkou, dokud nám síly stačí nebo dokud není těsto hezky hladké. Pokud se nám těsto zdá příliš mokré, přisypeme ještě trochu mouky, kterou vždy dobře zapracujeme. Stěrkou si těsto přemístíme na pomoučněný vál, posypeme moukou a rukama zpracujeme v hladkou kuličku. Těsto se nám bude trochu lepit na prsty, nelekáme se a mouku přidáváme rozumně.

3. Mísu vymažeme olejem, přemístíme do ní kuličku těsta a přikryjeme potravinovou fólií, necháme na teplém místě kynout v závislosti na teplotě 1 až 2 hodiny (těsto musí zdvojnásobit svůj objem).

4. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučněný vál, nožem rozkrojíme na 2 stejné kusy. Plech vyložíme pečícím papírem a z těsta vytvarujeme dvě hezká kola, prsty utvoříme pár dírek, potřeme dobře olivovým olejem, zapícháme snítky rozmarýnu a případně poklademe olivami a posypeme hrubozrnnou solí.

5. Ihned (nechceme, aby nám kola příliš nakynula) pečeme v troubě předehřáté na 200° C asi 20 minut, povrch musí být krásně zlatavý.

6. Hotovou focacciu opět potřeme olivovým olejem a necháme vychladnout. Pokud chcete mít placky měkčí a méně křupavé, zakryjte placky vyndané z trouby utěrkou a nechte vychladnout pod ní.


Recept byl s drobnými úpravami převzat ze srpnového vydání Albert magazínu.

7 komentářů:

  1. Já to zkusil přesně podle Alberta a výsledek byl hodně průměrný (a to přivírám oko). Byla moc slaná a rozhodně nebyla dozlatova. mpik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, chce to hlídat při pečení, opravdu každá trouba je originál. Jinak pokud méně solíte, souhlasím, že 2 malé lžičky jsou dost.

      Vymazat
    2. já dám zase rozhodně soli více příště, u mě to bylo tak 25 minut minimálně aby to bylo vůbec zlatavé, ale chce to hlídat...

      Vymazat
  2. Pěkný nápad s těmi celými olivami :)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, jsem focacci pekla a musim říct, že výsledek byl fámozní :) chtěla bych je mít čerstvé ráno, ale nemůžu tak brzo vstát a zadělat. Myslíte, že by šlo dát je na noc do lednice??

    OdpovědětVymazat
  4. tak já ji dělám třetím rokem a moji kluci (6 a 4 roky) se můžou umlátit.....skvělá věc, když už není u nás v obchodě pečivo nebo příjde nečekaná návštěva a nikdo zatím neřekl, že mu nechutná, hned to zmizne a všude dávám recepty :)

    OdpovědětVymazat