úterý 14. února 2017

Loupáky

Tenhle rok je plný krásných událostí, změn, překvapení a náhod. A týká se to i blogu. Není žádným tajemstvím, že když už nějakou chvíli blogujete a snažíte se to dělat jak néjlepe umíte, přichází vám spoustu nabídek na cokoliv. Ne všechny za to stojí, ale já mám tenhle rok opravdu obrovské štěstí! Když přišla příležitost začít spolupracovat s národní značkou kvality Klasa, osobně mě to moc potěšilo. Kvalita potravin je v poslední době velké téma a já sama se začínám víc než kdy předtím zajímat o to, co vlastně dávám do pusy, kdo, kde a jak to vyrobil, jestli to letělo k nám přes půl planety a nebo to vypěstoval někdo kousek ode mě. Přišlo to tak nějak samo a přirozeně a jsem hrozně ráda, že se o těhle věcet začalo mluvit. Tyhle loupáky jsou taková regionální klasika, která se ke Klase hodí. Provoní vaši nedělní snídani a když si navíc dáte pozor při výběru surovin, namažete je dobrým máslem a džemem, je to opravdová slast.



Ingredience na 12 loupáků:


400 g hladké mouky
20 g čerstvého droždí
180 ml vlažného mléka
70 g cukru krupice
1 žloutek
75 g rozpuštěného másla
špetka soli

mák a plátky mandlí na posypání

1 vejce na potírání



Postup:


1. Nejdříve si připravíme kvásek, do hrnečku nalijeme 50 ml vlažného mléka, přidáme 2 lžíce mouky, lžíci cukru a mezi prsty rozdrobíme droždí. Vše dobře lžičkou zamícháme a necháme přikryté utěrkou na teplém místě asi 5 minut vzejít kvásek.

2. Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme zbylé mléko, 1 žloutek, rozpuštěné máslo, špetku soli a vzešlý kvásek. Necháme v robotu hnětací metlou asi 5 minut zpracovávat těsto, až se nelepí a je krásně plastické. Pokud robot nemáme, bude stačit asi 10 minut hnětat důkladně vařečkou. Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme bochánky, ty přikryjeme potravinovou fólií a necháme vykynout asi 45 minut.

3. Vykynutý bochánek rozválíme na kruh o průměru cca 30 cm, nožem rozkrájíme na 6 trojúhelníků. Každý trojúhelník rukou ještě trošku natáhneme, stočíme v rohlíček, položíme na plech vyložený pečícím papírem - spojem dolů. Rohlíčky necháme kynout dalších 30 minut.

4. Nakynuté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mákem nebo mandlemi. Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut až krásně zezlátnou.


3 komentáře:

  1. Tak jsem je dnes vyzkoušela, lehce mi víc vykynuly a nedržely ladné tvary, ale asi jsem si zadělala na problém, že kupované jsou passé... děkuji za skvělý recept ;)!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to fantasticky. :) Pošli mi kousek.

    OdpovědětVymazat