úterý 28. února 2017

Hovězí guláš

Máte rádi guláš? Je to jedno z těch opravdu tradičních regionálních jídel, které známe od svých babiček a maminek z nedělních tabulí. A já ho můžu jíst často, nejradši ho mám jen tak s kouskem chleba. Knedlíky jsou zabiják, po kterém se nehnu. Věřím, že recept má každý svůj, tohle je ten můj, třeba ho někdo z vás využije, ať už vařit začínáte nebo ho třeba projednou použijete místo toho vašeho.


Ingredience na 4 porce:


800 g hovězího masa (záleží na vás, jaký využijete kus, tradiční je kližka, já mam ale guláš raději méně tučný)
500 g nasekané cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sladké papriky
majoránka (cca 1 lžíce)
kmín (cca 1 lžička)
1 bobkový list
sůl, pepř
2 lžíce hladké mouky a 2 lžíce másla či oleje


Postup:


1. Začneme cibulí, oloupeme jí a nasekáme nadrobno. Cibuli pomalu opékáme na oleji, až je opravdu hodně tmavá, protože potom guláši dodává dobrou barvu. Přidáme na kostky nakrájené maso a taktéž ho dobře opečeme, zasypeme sladkou paprikou, osolíme, opepříme, přidáme kmín, bobkový list a zalijeme vodou - kostky musí být potopené asi z 2/3.

2. Maso dusíme až do změknutí, je potřeba hlídat, aby se nezačalo připalovat a postupně ho podlévat. Dušení bude trvat asi 2 hodiny.

3. Připravíme si jíšku. Na másle nebo oleji osmahneme 2 lžíce mouky, až je hezky hnědá a voní. Do horkého guláše zamícháme horkou jíšku a vše přovaříme asi 10 minut. Pak guláš  dosolíme, opepříme, a přidáme utřený česnek a majoránkou. Dochucení je na vás, jestli máte raději výtaznější nebo jemnější omáčku. Určiitě to zvládnete!


Žádné komentáře:

Okomentovat