pátek 27. května 2016

Kuřecí špízy s omáčkou satay

Miluju jíst venku. U rodičů na jihu Čech trávíme vlastně celé léto na zahradě (pokud tedy zrovna neprší). Táta tam zbudoval takovou provizorní letní kuchyň, kde vaříme marmelády, obědy, večeře, prostě skoro cokoliv. V Praze nejradši piknikuju, vlastně jsem přeborník přes pikniky. Už několik let doufám, že mi někdo k narozeninám nadělí nějakej lusuxní piknikovej koš, zatím nic, když nad tím tak přemýšlím, asi si ho koupím sama. A pak je tady grilování, pro to mám slabost. Trochu to svádí ke stereotypu - steaky, párečky, zelenina, ... Tyhle špízy s arašídovou omáčkou vás z něj spolehlivě vyvedou. Zkuste je, pokud máte rádi asijské tóny a změnu. 




Omáčka satay


Ingredience na 4 porce:


100 g nesolených arašídů
160 ml kokosového mléka
1 lžíce tmavé sojové omáčky
1 lžička rybí omáčky
1 najemno nasekaná chilli paprička
1 lžička chilli vloček
hrst koriandru
1 malý stroužek česneku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička kokosového oleje
šťáva z 1 limetky

Postup:


Arašídy si na pánvi nasucho opražíme do zlatava, osolíme a dáme stranou vystydnout. V mixéru si umixujeme oříšky, kokosové mléko, sojovou a rybí omáčku, chilli papričku, chilli vločky, koriandr, prolisovaný česnek, cukr, kokosový olej a limetovou šťávu. Řídíme se podle chuti, paprička může hodně pálit nebo naopak nepálit skoro vůbec. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme trochou vody nebo kokosvého mléka.





Kuřecí špízky


Ingredience na 4 porce:


600 – 800 g kuřecích prsou
1 stroužek česneku utřený najemno
1 chilli paprička nasekaná na jemno
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce kokosového oleje
1 lžička medu
1 lžička limetkové šťávy

Postup:


Kuřecí prsa si očistíme a nakrájíme na tenké filety. Napícháme je na špejle a osolíme. Marinádu si připravíme tak, že smícháme kokosový olej, papričku, sojovou omáčku, med a šťávu z limety. Každý filet dobře potřeme marinádou a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně přes noc. Grilujeme krátce, aby se prsa nevysušila.



Recepty i fotky vznikly pro kolonial.cz

3 komentáře:

  1. Satay milujeme. Ještě do marinády strouhám kus zázvoru.
    Petr

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, nemáte prosím náhodou recept ještě na salátek, který se běžně v Thajsku k satayum (kromě arašídové omáčky podává)? Dávají to v malé mističce vedle, je tam okurka, cibule, chilli paprička a zálivka - a to je právě to co mi vrtá hlavou, jsme právě v Thajsku a můžeme se utlouct hlavně po tom salátku;) a místní nám to neumí nebo nechtějí prozradit :( Předem děkuji ;)

    OdpovědětVymazat