neděle 10. února 2013

Špenátový krém s uzeným lososem

Nejím ryby a nic, co se vytáhne z moře (tedy s malými výjimkami), na což nejsem ani trochu pyšná. Bohužel se mi doposud nepodařilo odstranit školkový rybí blok, který způsobila nechutná rybičková pomazánka namazaná na kusu bílého chlebu. Existuje ale pár rybích jídel, které jsem vzala na milost a vlastně si na nich docela pochutnám, špenátový krém s uzeným lososem je jeden z nich (vedle domácího fish and chips podle Dity P., tataráku z uzeného lososa a smažených krevet, které jsem zkusila letos v létě v Thajsku). Losos dodá krému šmrnc a vůbec ta kombinace s toasty mi přijde prostě fajn.


Ingredience:


650 g listového špenátu - zmrazeného ( můžete použít i čerstvý, ale budete ho potřebovat větší množství)
3 lžíce mouky ( hladké, ale občas zahušťuji špaldovou)
Kelímek smetany ke šlehání
Litr vývaru ( hovězího nebo zeleninového)
1 cibule
1 velká lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř, muškátový oříšek


K podávání:


Toastový chléb
Uzený losos


Cibulku si nakrájíme na jemno, zpěníme v hrnci na másle a oleji, zaprášíme 2 lžícemi mouky a chvíli opékáme. Jíšku zalíváme vařicím vývarem a vše mícháme metličkou (pozor prská to). Mám na jíšku takový trik, který se vymyká všem návodům - jíška musí být hodně rozpálená a vývar úplně vařicí, když jím zaléváme jíšku, vše mícháme metličkou, jen je třeba dát pozor, aby se člověk nespálil, jinak je to ale osvědčená metoda, aby se neudělaly v polévce/omáčce hrudky. Do vývaru přidáme špenát a vaříme cca. 20 minut. Potom polévku ponorným mixérem rozmixujeme, vrátíme na sporák, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a zjemníme smetanou. Podle toho, jak se zdá polévka hustá, přilijeme buď jen smetanu nebo smetanu rozkvedlanou se zbylou lžíci mouky, která polévku ještě zahustí. Potom ještě cca. 5 - 10 minut polévku provaříme, podle toho, zda jsme do smetany přidali mouku nebo ne.


Podáváme s toasty a lososem.




4 komentáře:

  1. sem bych mohla chodit už jen proto, abych se kochala těma fotkama! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schvaluji! Alespoň se kochat, když ne přímo vařit :)

      Vymazat
  2. Špenát mám od dětství zafixovaný jako "ne-e", ale tyhle fotky mi ten špenát prostě prodaly. Zítra jdu nakupovat a tohle určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Terko, muzu se zeptat, jak spenat predtim rozmrazujes? Volne nebo v microvlnce?

    OdpovědětVymazat