úterý 24. února 2015

Foodlover na cestách - Mrkový krém s kokosovým mlékem uprostřed Buchlovských kopcí

Cestování je jedna z věcí, která mě v životě pořád víc a víc naplňuje. Minulý rok jsme podnikli velkou cestu po Srí Lance a část výletu strávili i na Maledivách. Letos máme koupené letenky do Istanbulu a v létě do Norska. Je krásné poznat jiné zěmy, lidi, kultury a nakonec se těšit zase domů, za rodičema, kamarádama, do svojí postele a vážit si toho, jak krásně se tady máme. Mimo ty větší cesty, na které se těším dlouho a nejvíc si na nich odpočinu, jsme si s mým chlapcem dali předsevzetí, že procestujeme i kraje, co máme tady v Čechách za humny. Viděli jsme kus světa, ale já jsem třeba minulý rok byla poprvé v Ostravě a za to se stydím.

Jednoho dne mi do emailu přišla milá zpráva od pána jménem Eda, prý že se stará o PR penzionu Zikmunov a rádi by mě pozvali, abych vymyslela podzimní degustační menu, které bychom společně s kuchařem uvařili a podávali jako večeři asi 25 lidem. Nikdy jsem nevařila pro 25 lidí, ale nějak mi přišlo, že je to nabídka, co se neodmítá. Shodou náhod tahle nabídka dorazila i mé milé kamarádce Janě z popečeníčka, a tak jsme to spojili jako jeden výlet, vzali naše chlapce a vyrazili na víkend. Měla jsem takový fajn tušení, že si to užijeme, ale penzion postavený na základech hájenky předčil všechna má očekávání. Lidé, co se o něj starají, se starají tak, že se cítíte jako doma v obýváku, interiér bych chtěla mít doma, příroda božská a k tomu finská káď, kterou pro nás na večer roztopili. Přísahám, že jsem tam jen tak chvíli venku stála, za zády měla ohradu s koňma, koukala se na penzion, usmívala se a měla krásnej pocit, že i tady v Čechách se najdou lidi, co mají vkus a dělají svou práci s láskou. Zkrátím to, pokud hledáte vhodnou víkendovou destinaci, kde si odpočinete a nebude to nějaký bezduchý hotel bez nápadu, hledáte něco s přidanou hodnotou, Zikmundov nemůžete zmeškat.

S Janičkou jsme společně vymyslely tříchodové menu - 

Polévka - karotkový krém s kokosovým mlékem, kari pastou a špetkou chilli
Hlavní chod - losos zauzený v pilinách z bukového dřeva a lehký bramborový salátek se zálivkou z medu, hrubozrnné horčice a koriandru 
Dezert - protože Janička je specialista na všecno sladký, nechala jsem to na ní - grilovaný banán s čokoládovou omáčkou se špetkou zauzeného chilli



Musím říct, že stejně nervózní jsem byla naposledy ve třeťáku, když jsem šla na zkoušku z obchodního práva (tedy hodně nervózní). My s Janou jsme se myslím trochu zapotily, přece jen 25 porcí nevaříte každý den doma. Kuchaři patří moje uznání, protože nám naprosto do ničeho nezasahoval a zároveň pomohl vždycky, když jsme potřebovaly. A těch 25 hostů bylo nadšených a já s Janou a naši chlapci, co to prožívali s námi, jsme byli ještě nadšenější. Není nic krásnějšího, než když se Vám vrátí talíře, na kterých vůbec nic není.

Na závěr jsme zakoupli pobyt na Zikmundově rodičům k Ježíšku, nás ale taky letos ještě určitě čekejte!




A tady je recept na ten recept na

Mrkvový krém s kokosovým mlékem

Ingredience pro 4 osoby:


mrkev 600 g
brambory 200 g
1 cibule
2 stroužky česneku
lžíce kari pasty
125 ml kokosového mléka
zeleninový vývar
chilli paprička 1/2 ks
čerstvý zázvor 2cm kousek
kari pasta 1 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
olivový olej
citornová a pomerančová šťáva





Postup:


1. Mrkev a brambory si nakrájejte na kostičky. Na olivovém oleji orestujte cibuli, přidám mrkev s chilli papričkou, přihoďte brambory a nakonec i na plátky nakrájený česnek a kari pastu. Zalijte vývarem a nechte vařit cca. 20 minut - dokud mrkev i brambory nebudou krásně měkké.

2. Vylovte zázvor, v mixéru vše rozmixujte na hladký a hustý krém. Dobře osolte, opepřete a zjemněte kokosovým mlékem, krátce provařte a nakonec dochuťte citronovou a pomerančovou šťávou.

Můj tip:

Karotku můžete předem ogrilovat, až poté rozkrájet a dál postupovat podle receptu. Polévka tak získá zajímabější chuť.

6 komentářů:

  1. Moc hezky napsaný! Přidávám se, víkend to byl krásný a těším se, až tam vyrazíme znovu. A hlavně bych si znovu dala toho lososa, protože ten se fakt povedl.

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo by takovou nabídku odmítl, vypadá to tam božsky!!! :-) Stylově, ale útulně zároveň :) a ten krém vypadá božsky!

    OdpovědětVymazat
  3. Bydlím kousek a nikdy jsem o Zikmundově neslyšela. Až se vrátím domů, tak se tam určitě zastavím. Ale trochu mě matou jejich stránky, oni fungují jenom jako pension nebo se u nich může člověk zastavit i třeba na toho vašeho lososa? Děkuju za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, zajímalo by mě jakou kari pastu používáte, tedy spíše barvu. Miluji thajskou kuchyni a používám pastu zelenou, červenou, žlutou či matsaman...Tento recept se hodně podobá Vašemu receptu na dýňovou či batátovou polévku. Předpokládám, že to asi bude červená kari pasta, ale jen pro jistotu. Děkuji za odpověď i Vaše skvělé recepty!! Martin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Martine, ano , máte pravdu, ty polévky jsou tzv. "všechny na jedno brdo", je to červená kari pasta. Tereza

      Vymazat
  5. Recept vypadá krásně, určitě vyzkouším. Jen se zeptám, kolik tak cca toho zeleninového vývaru?
    Díky! :)
    Dominika

    OdpovědětVymazat