neděle 21. prosince 2014

Vaječný koňak

A taky trocha Vánoc na blog. Dárky mám zabaleny, cukroví napečeno a zítra poslední pracovní den. Letos jsem v předstihu! Vaječný koňak teda sice ještě nemám, ale brzy se do něj pustím!

Inredience (na jednu láhev):


1 plechovka (cca. 300 ml) neslazeného kondenzovaného mléka
200 ml plnotučného mléka
100 g třtinového cukru
100 ml rumu z cukrové třtiny (podle toho, jak chceme mít nápoj silný lze zvýšit až na 250 ml)
1 vanilkový lusk
4 žloutky


Postup:


1. Vanilkový lusk si nařízneme a vyjmeme z něj semínka. Do mísy nalijeme kondenzované mléko a plnotučné mléko, přisypeme třtinový cukr, vanilková semínka a přihodíme i vydlabaný vanilkový lusk. Vše metličkou zamícháme a dobře zašleháme i žloutky. Mísu postavíme nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání necháme zhoustnout. 

2. Pomocí prstu vyzkoušíme teplotu, když už směs pálí, odstavíme ji z tepla a přilijeme rum. Mísu přendáme do studené vodní lázně a metličkou mícháme do vychladnutí. 

3. Podáváme ozdobené špetkou skořice.




6 komentářů:

  1. Vaječný koňak prostě patří k Vánocům :) Taky ho rok co rok děláme, protože není nad domácí. Nedává se vůbec srovnávat s tím kupovaným kakaem... Letos jsme ho trochu zmodernizovali, místo rumu jsme tam dali whisky, takže je to podobnější Baileys :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, chtěla jsem se na to vrhnout, ale zjistila jsem, že mám doma jen salko slazené. Bude to velká prasárna? :-) (Jinak totální RESPEKT,jste skvělá!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebude, ochutnejte a už nepřidávejte ten cukr, co je v receptu :) Jinak děkuji za kompliment! :) Tereza

      Vymazat
  3. Dobry den, chci se jen zeptat, jestli muzu konak nechat rozlezet treba 14 dni nebo jestli je lepsi ho zkonzumovat do nekolika dnu, dekuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den Nikolo, dejte ho do lednice a mělo by být všechno v pořádku. TS

      Vymazat
  4. Tak jsem vyzkousela o Vanocich a byl moc dobry. Pri vyrobe ale nechtel houstnout, atak jsem musela byt trpeliva, po vychladnuti v lednici mi zas pripadal moc husty, takze to chce vychytat :) Ale recept mi vyhovoval v tom, ze se to vse smicha a zahriva, nemusi se nic slehat a je to rychle hotove :)

    OdpovědětVymazat