Pracny nejsou mé nejoblíbenější cukroví. Tyhle s lískovými oříšky a hřebíčkem ovšem beru na milost. Můj chlapec je má z dětsví spojené s Vánoci a já zas vím, že mu jednou várkou plnou kakaa, skořice a hřebíčku udělám radost. A o to přece o Vánocích jde.

Ingredience:
350 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
30 g kakaa
260 g másla
120 g mletých oloupaných lískových ořechů
špetka skořice
3 hřebíčky

Postup:
1. Nejdříve si připravíme všechny sypké přísady. Do mísy prosijeme mouku a moučkový cukr, přidáme kakao, skořici a mletý křebíček.
2. V mlýnku na ořechy si umeleme lískové ořechy na jemnou moučku. Ořechovou moučku přisypeme ke zbytku ingrediencí, kam přidáme i na kostičky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potrvinové folie a necháme ho hodinu v lednici odležet.
3. Rozehřejeme troubu na 160 ° a těsto naplníme do formiček (plníme raději méně, aby ve prostřed pracny zůstal důlek). Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme asi 20 minut. Vyklopíme z formiček a studené obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Můj tip:
Lískáče nejsnadněji oloupete, když je vložíte do trouby vyhřáte na 180°C cca. na 10 minut, potom je ještě horké snadno oloupete např. v utěrce.
Pracny by do Vánoc měly změknout, uzavřete je do vzduchotěsné krabičky a přidejte přepůlené jablko, sušenky z něho nasají vlhkost.
Pracny by do Vánoc měly změknout, uzavřete je do vzduchotěsné krabičky a přidejte přepůlené jablko, sušenky z něho nasají vlhkost.
Pracny jsou jedno z mála cukroví, které mám ráda a ty Tvoje vypadají víc než luxusně! :) Kéž by se mi, až je budu péct, taky povedly tak pěknéééé ;)
OdpovědětVymazatTo je klasika, my děláme jiné tvary ale už se moc těším až příští týden budeme péct =)
OdpovědětVymazatMne sa nikdy nedari vyklopit kolacik z formiciek bez ujmy.
OdpovědětVymazatBiela Mačka