Mám moc ráda těsta napěchovaná slanou náplní. Z tohoto soudku u mě zřejmě stále vede sestry nekomplikovaný recept na anglický pie, který si přivezla domů z jejího několikaletého pobytu v Londýně, poslední dobou jsem si ale zamilovala francouzské quiche všech druhů. Quiche mají mnoho výhod - vydrží vám čerstvé několik dní a spolu s lehkým salátem vám poslouží jako skvělá lehčí večeře nebo oběd. V neposlední řadě zelený špenát vnese domů trochu jara, když i venku konečně začalo svítit trochu slunce. Těsto připravuji podle kuchařky Dity P., kterou už jsem jednou recenzovala http://www.foodlover.cz/2012/09/testuju-denik-dity-p.html.
Ingredince:
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Náplň:
250 g čerstvých špenátových listů
100 g ementálu nebo goudy
2 až 3 prošlehaná vejce (podle toho, jak velkou máte formu)
1 kelímek smetany ke šlehání (33 %)
Sůl, pepř
Kdo by chtěl, může přidat třeba na kostičky nakrájené a orestované kuřecí maso a udělat si luxusnější variantu quiche.
Postup:
1. Těsto na quiche se dobře připravuje v robotu (jde to ale i v ruce - nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta). Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.
2. Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu dotenka. Namotáme si ho na váleček, rozvineme ho do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.
3. Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
4. Mezitím si připravíme náplň. Špenát opereme ve studené vodě a vařící vodou spaříme, špenát nijak nepředvařujeme. Spařený špenát si jemně na prkénku posekáme, v míse osolíme opepříme, nastrouháme k němu sýr, přilijeme smetanu a lehce prošlehaná vejce.
5. Směsí přelijeme těsto ve formě. Teplotu v troubě snížíme na 190°C. Pečeme 25 minut, až náplň začne zlátnout. Než quiche vyndáme z formy, necháme ho dobře vychladnout. Je dobrý teplý i studený.
5. Směsí přelijeme těsto ve formě. Teplotu v troubě snížíme na 190°C. Pečeme 25 minut, až náplň začne zlátnout. Než quiche vyndáme z formy, necháme ho dobře vychladnout. Je dobrý teplý i studený.
Dobrá rada nad zlato :). Uberte trochu mouky a místo ní přidejte strouhaný parmigiano reggiano - cca jednu polévkovou lžíci. Těsto bude voňavější, křupavější a z mého pohledu o 100% lahodnější.
OdpovědětVymazatOzkoušeno, díky za skvělý tip! :)
VymazatMusím říct, že je perfektní. A překvapilo mě i to, jak jednoduchý to bylo. Opravdu superová záležitost. Určitě to nebylo naposledy, co jsem ho pekla. Děkuju moc za inspiraci a úžasný blog.
OdpovědětVymazatNení čeho se bát, je opravdu jednoduchý, máte pravdu :) Jinak díky moc za hezká slova :)
VymazatBol uplne skvely. Dakujem za recept.
OdpovědětVymazatJsem ráda, že se povedl!
Vymazatdnes som vyskúšala- SUPER, mňamka :-)
OdpovědětVymazat:)
VymazatChutnal mi moc, ale já osobně mám ráda špenát v kombinaci s česnekem, takže jsem přidala ještě pár stroužků česneku. Myslím, že úplně boží by byl i s uzeným lososem :)
OdpovědětVymazatJsem kuchařka začátečnice a rozhodla jsem se vyzkoušet quiche. Váš blog i recept mě oslovil natolik, že jsem se do něj beze strachu pustila a dopadl parádně. Děkuju moc. :)
OdpovědětVymazatPS: Nemohla jsem se od vašeho blogu odtrhnout, prošla jsem si snad všechny recepty a ještě teď jdu jeden vyzkoušet.
Vždycky je známka kvalitní práce, když nakonec přenáší nadšení na druhé. :) A přesně tak na mě vaše stránka působí. Jen tak dál. :)
Chci se zeptat musi se to testo predpekat a musi se zatezovat temi fazolemi?
OdpovědětVymazatAno, určitě předpékat, těsto by se vám pod nánosem náplně nepropeklo. A zatížit také, jinak se vám vyboulí. Místo fazolí můžete taky použít třeba kamínky nebo jinou luštěninu. T.
VymazatJa ho nezatezuju, ale hodne propicham vidlickou, para muze odejit a nenafoukne se.
VymazatJá taky nezatěžuju, nebaví mě pak vyhazovat horké fazole a vůbec je to opruz. Ale těsto se mi nikdy nevyboulilo, taky vždycky hojně propíchám a nechám ve formě zatuhnout v lednici asi 30 minut a při pečení horkovzduch na 180 vždy ok. Vera
VymazatTeda, opravdu jsem překvapena výsledkem- konečně těsto na quiche,které chutná (verze s parmazánem, ruční výroba)! Předtím jsem zkusila receptů bezpočet a nakonec rezignovala a používala koupené listové těsto...a musím přiznat, že jsem měla zpočátku nedůvěru ve váš blog- recepty se mi zdály ne moc vhodné pro rodinné vaření. Za quiche díky, třeba zkusím něco dalšího.
OdpovědětVymazatvýborná věc!
OdpovědětVymazatuž jsem dělala několikrát, vždycky se po něm hned zapráší :-) naposledy jsem přidala ještě na kostičky slaninu a bylo taky moc dobré.....
OdpovědětVymazatDnes jsem ho dělala, vůbec se mi nepovedl (zapomněla jsem si předpéct těsto, takže nebyl dole dopečený, nicméně chuťově byl super, nedopečené těsto jsme vypreparovali :)) ). Dala jsem do něj ještě cibuli, rajčata a hrooomadu různýho sýru.
OdpovědětVymazatBtw. děsně se mi líběj tvoje fotky, jsi šikovná! ;)
Hloupy dotaz, ale slehate tu slehacku? :-)
OdpovědětVymazatNé, v žádném případě nešlehat :)
VymazatMôžem použiť aj celozrnnu múku spolu S parmezanom na radu pána čo to tu už komentoval?
OdpovědětVymazatTak už se mi taky peče, dělala jsem ho přesně podle vás, tak uvidíme :D
OdpovědětVymazatjenom otázka, ty fazole pak mám vyhodit, nebo jdou ještě použít?
Martino, fazole na vaření použít nejdou, ale shovejte je a použijte pokaždé, když znova budete potřebovat zatížit těsto. :)
VymazatMísto šlehačky jsem použila zakyslou smetanu, funguje to taky. :) Moc děkuji za recept, je to luxusní dlabanec!!
OdpovědětVymazatVynikající, lehký, osloví všechny kolem, ideální k obědu s polévkou nebo jako lehká večeře. Dělám ho kdykoli seženu čerstvý špenát. Moc děkuji za recept, Terezko! Simča
OdpovědětVymazatMilá Simčo, jsem moc ráda, že chutná, je to taková osvědčená klasika :)
Vymazat