neděle 25. listopadu 2012

Full english na neděli

Mám svou zaručenou snídaňovou kombinaci - zelený čaj, chléb, lučina, plátek sýra a zelenina, je vhodná pro pracovní či školní den, optimálně zasytí a mám ji ráda. Jsou ale dny, hlavně tedy ty víkendové, kdy vstávám pozdě, snídaně se časově skoro kryje s obědem a já mám navíc vlčí hlad, v tu chvíli přichází čas na anglickou snídani, stejně jako dnes. Je třeba podotknout, že máme v rodině rodilého Londýňana. Díky naším četným konzultacím na téma britské kuchyně (jestli tedy lze o nějaké britské kuchyni mluvit, i když já jsem toho názoru, že lze - fish and chips nebo roast beef je podle mě dostatečný přínos světu) jsou moje znalosti v oblasti fry up slušné :)


Základní verze Full english by měla obshaovat:


Fried eggs - volská oka
Bacon - pravou slaninu anglického typu dostanete například v Marks and Spencer, který před pár dny oteveřel sekci s čerstvými potravinami nebo také v Robertson, já mám ale ráda i tu naší českou "anglickou slaninu", která  s tou opravdovou anglickou nemá ale nic moc společného
Beans - bílé fazolky v tomatové omáčce
Sausage - párečky, originální britské jsou bílé, k dostání taktéž v M & S
Mushrooms - žampiony
Tomatoes - čerstvá rajčata
Toast area - opražený toastový chleba

A v opravdu plné verzi, spíše sváteční se ještě obvykle servíruje:

Black or white pudding - černý puding by do mě nikdo zřejmě nedostal, vyrábí se vařením či pečením krve a samozřejmě se do něj ale přidávají ještě další ingredience, jako je maso, chléb, tuk, ... bílý puding je o trošku snesitelnější - bez krve, za to obsahuje ovesné vločky

Fried bread - toastový chleba na kostičky opečený ve zbytku oleje

Je třeba upozornit, že v součtu je celá snídaně opravdu sytá, proto i v Anglii se často podává pouze neúplná skromnější verze.



Na mé první fotce je navíc ošizená o páreček, abych se nemusela vrátit zpátky do postele a zbytek dne jen trávit.

A skutečně plná je zde:


Zdroj: http://www.kyuba.cz/3557/snidane-z-20-zemi-sveta/

7 komentářů:

  1. tak tohle posnidat, tak se asi pozvracim nez dorazim do prace :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je snídaně na víkend, spojená s obědem ...

      Vymazat
    2. To jsem v uvodu clanku uplne prehledla, ale i tak by to na me asi bylo moc...

      Vymazat
    3. Tak to doporučuji jiný druh snídaně, je jasné, že slanina a vejce nejsou pro každého :)

      http://www.foodlover.cz/2012/09/ranni-ovesna-kase-s-medem-jablky-skorici.html

      Vymazat
  2. Tak English breakfast mám pokaždé když přijedu za přítelem do Anglie. Jednou za čas je to fajn, ale citelně se to ukládá :))) Je ale nutno říci, že do studeného britského počasí to správně dodá energii.

    OdpovědětVymazat
  3. jen pro upřesnění: "black pudding" se liší dle místa, kde vám jej servírují, nejčastěji jde o ve své podstatě prejt, a a velmi často se kromě toastu servírují i trojhránky, či placičky ze strouhaných (předem povařených) brambor (nazývají se také "cornish") a vejce lze často zvolit "poached"

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj :-) než jsem našla Vaše stránky, nikdy se mi jídlo nepovedlo tak aby vypadalo jak na fotce a musím říct, že moje jídla nechutnaly tak dobře...zbožňuji Vaše recepty a díky nim mě začalo vaření všeobecně bavit. Děkuju jste super :-)
    Sára

    OdpovědětVymazat