neděle 30. prosince 2012

Piškotová roláda na neděli

Měla bych se učit do školy, což znamená, že mám chuť dělat všechno možné, jen ne se učit. A ze všeho největší chuť mám péct. Nevím, čím to je, ale tuhle mou piškotovou roládu peču pravidelně o každém zkouškovém, asi jsou v tom nějaké bioritmy, jinak si to nedovedu vysvětlit. 

Vždycky jsem si myslela, že roláda je prostě nad moje síly, matně si vybavuju, jak ji domácí rybízovou marmeládou promazávala a obratně rolovala moje tehdy skoro stoletá prababička Maruška a dlouho jsem si na tu svou roládu netroufla. Potom jsem kdesi sehnala tenhle recept a šlo to samo...

Roládu můžete naplnit prakticky čímkoli, marmeládou, tvarohem, jakýmkoli krémem nebo třeba proložit i ovocem. Já mám ale stejně nejradši tuhle jednoduchou variantu s marmeládou, kterou obvykle doplňuji ještě o citronovou polevu.

Ingredience na těsto:


4 vejce
200 g polohrubé mouky (tentokrát jsem vyzkoušela 100 g špaldové a 100 g polohrubé)
180 g prosátého moučkového cukru
100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
1 lžička prášku do pečiva
1 čajová lžička oleje

Postup:


Troubu si předehřeju na 180 °C, největší plech, který doma máme si vymažu olejem a na něj dám ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.

Oddělím si žloutky od bílků, žloutky dám do větší mísy, přidám k nim horkou vodu, lžičku oleje a větší část připraveného moučkového cukru. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šlehám dokud se směs hezky nezpění a nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty. Vedle v jiné míse si ušlehám do tuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet na dně) a nakonec k nim přidám zbytek moučkového cukru a ještě trochu vyšlehám. Dám dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je míchám, aby mi bílky nespadly a mezitím do směsi po lžících přidávám mouku s práškem do pečiva.

Vše navrstvím na připravený plech cca. ve vrstvě 1 cm. Pravděpodobně vám kousek těsta ještě zbude, ten se nesnažte na plech za každou cenu dostat, potom se hotová roláda špatně roluje a praská. Já to dělám tak, že ještě udělám jednu úplně malou roládku na takovém malém plíšku, který doma máme.

Pečeme v předehřáté troubě asi tak 10 - 15 minut, než začnou okraje rolády hnědnout. Když je těsto ještě v troubě, připravím si dvě utěrky. Jednu si namočím do studené vody a dobře vyždímu, druhou rozprostřu na stůl a posypu ji cukrem moučka. 

A teď začíná trošku drama. Upečené těsto si od okrajů plechu oříznu nožem a vyklopím na pocukrovanou utěrkou (pečícím papírem nahoru) a nahoru na tu stranu s pečícím papírem dám mokrou utěrku. Nechám asi minutu zchladnout, sundám mokrou utěrku, a potom opatrně sloupnu pečící papír. Dávám pozor hlavně u krajů, abych při manipulaci s papírem roládu nepotrhala. Když papír sloupnu, pomocí spodní pocukrované utěrky si ještě teplou roládu sroluju. Takhle srolovanou roládu nechám dobře vychladnout.    

Vychladlou roládu rozvinu a promazávám marmeládou, potom vše zase zavinu. Většinou ještě roládu polévám citronovou polevou, ale tentokrát jsem na polevu vůbec neměla chuť.

Tip - citronová poleva:


Smíchám 100 g prosátého moučkového cukru, lžíci horké vody a lžíci citronové šťávy, vše dobře rozmíchám.



Fotky pořízeny iPhonem.

2 komentáře:

  1. Moc do diskuze nepíšu, ale tady napíšu rád - dobrá práce!
    :-)

    My web-site ... ron abuelo 30 let ()

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat