Miluju Vánoce, takové ty pravé, se sněhem, s živým vánočním stromkem, se svařákem, se zimou, co vám zalézá za nehty, s vůní skořice a pomeranče. Co je ale zvláštní, nevyžívám se v cukroví a nevyžívá se v něm ani moje rodina. Kdo se naopak v cukroví vyžívá velice, je Marek, takže stejně vždycky, abych mu dělala radost, upeču pár osvědčených druhů. U mě doma, tam kde jsem vyrostla, mají ale všichni rádi vánočku. Hned na začátek je třeba podotknout, že nejsem úplně vánočkový expert. Umím ji uplést, ale vždycky se u toho dost zapotím. Navíc stále hledám ten svůj perfektní a ověřený recept, většinou totiž na té své vánočce mám nějaký defekt. Markova babička vánočkový expert naopak je, takže na mé stěžování mi do ruky vrazila recept na tuhle tvarohovou vánočku se slovy „ta se ti musí povést, i kdybys nechtěla“. Tak jsem se tedy do ní pustila, ještě v listopadu, abych si to hezky nanečisto nacvičila.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g tučného tvarohu
150 g moučkového cukru
150 g másla
2 vejce a jedno na potření
cca. 50 ml mléka
1 kypřící prášek
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce rumu nebo rumová tresť
Rozinky a mandle/vlašáky
1 lžíce citronové šťávy a kůra z poloviny citrónu
Postup:
Nejdříve si dobře zpracujeme
máslo, oba cukry, 2 vajíčka a po chvilce přidáme tvaroh. Celou směs dobře
třeme, až je úplně hladká, potom přidáme prosátou mouku s kypřícím
práškem, citron, rum a citlivě přiléváme mléko, aby směs nebyla ani lepivá ani
příliš tuhá, raději opatrně. Vše vyklopíme na vál a zpracujeme v hladké
těsto. Těsto si rozdělíme na 9 bochánků (4 větší+3 menší +2 ještě menší
prameny) a na podsypaném vále si vytvoříme prameny, kdo by si nechtěl lámat
hlavu nad tím jak uplést ten spodní copánek ze 4 pramenů, prostě si udělá
tlustý cop ze tří a jako druhou vrstvu použije slabší cop také ze tří pramenů.
Postup pletení doporučuju vyhledat na youtube i s videem. K dalšímu
postupu pletení snad jen tolik, že vždycky začínáme plést od prostředka a až
dojdeme nakonec, vánočku obrátíme a dopleteme druhou polovinu. Střed copu
zploštíme hranou ruky, potřeme vejcem a usadíme na něj vrchnější vrstvu. Mezi
jednotlivé vrstvy můžeme dát rozinky a mandle.
Upletenou vánočku zašpejlujeme,
potřeme vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme cca. půl hodiny na 175°C,
potom 15 minut na 160°C a posledních 15 minut dopékáme na 150°C. Upečenou
necháme zchladnout.
Moje postřehy:
1. Vánočku se snažíme plést souměrně, aby se rovnoměrně propékala.
2. Dobře zašpejlujeme.
3. Pečeme v rovině, aby se plech nesvažoval.
4. Trouba musí být vyhřátá, aby se vánočka „nerozplizla“ .
5. Naopak trouba nesmí být ani příliš horká, vánočka potom praskne.
6. Vánočku pečeme ve středu trouby, aby se spodek nepřipékal.
7. Když by se vánočka z vrchu připékala a vnitřek by byl ještě neupečený, zakryjte vánočku alobalem a pečte s alobalem.
Já teda svůj osvědčený recept na vánočku mám, ze staré kuchařky pana Vrabce. Zase mi ale moc nejde to pletení - ten spodek ze 4 pramenů vždycky nějak zamotám, ale není to ono :-). Tvoje tvarohová verze vypadá moc dobře, asi jí taky zkusím nanečisto ještě před vánoci...
OdpovědětVymazatVypada super,vyzkousim..pak dam echo,jak chutnala..cauky
OdpovědětVymazatPo Vánocích, na které pekl klasickou kynutou vánočku manžel, jsem hladová po vánočce sáhla po Vašem receptu. Já totiž kynuté těsto nedělám a moc ho nemusím, takže jsem udělala tuto tvarohovou variantu a sklidila tak veliký úspěch, že jsem tomu skoro nevěřila. I tchýně chválila :) Takže už nebudeme dělat vánočku jen na Vánoce, ale i k víkendovým snídaním :)
OdpovědětVymazatHezký den, tak to je skvělá zpráva. A o Velikonocích se z ní dá zase udělat mazanec :) Tereza
VymazatNa tvarohovou vánočku nedám dopustit. Je to skutečná mňamka. Už ji dělám dlouho, mohu jen doporučit.
OdpovědětVymazatTaky ji mám ráda :) Tereza
VymazatHezký den, máslo necháte jen povolit nebo jej rozpouštíte? Zkusím letos ohromit svoji drahou polovičku :D snad se vydaří ... děkuji Tereza
OdpovědětVymazatHezký den, asi s křížkem po funuse, ale třeba se bude hdoit někomu jinému :) Máslo nechat jen povolit. Tereza
Vymazat