pátek 14. prosince 2012

Linecké cukroví

Nemám ráda vánoční cukroví, máslové krémy, spoustu čokolády a další cukrové bomby. Výjimku tvoří jen linecká kolečka, ta jsou moje zamilovaná. Jestli se jednou budu vdávat, napeču je po kilech, a pak je budu v nějaké hrozně kýčovité krabičce rozdávat hostům. Linecké je klasika, recept najdete všude, ale mně osobně trvalo několik let, než jsem vypilovala to své cukroví k dokonalosti, ze začátku jsem ho měla tvrdé, příliš moučné a nesouměrné. Recept je babiččin a striktně respektuje zásadu 3 díly mouky : 2 díly másla : 1 díl cukru, babička je holt bývalá učitelka a nezapře se to ani při pečení :)




Jedna dávka těsta (doporučuji dělat minimálně ze dvou):


210 g hladké mouky 00
140 g másla! (ne Hery či jiných tuků na pečení)
70 g cukru moučka
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 lžička citronové šťávy

Cukr moučka na vyvalování těsta
Rybízová marmeláda na promazávání



Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím si prosijeme mouku a cukr moučka pomocí jemného sítka, hrubý "písek" co nám zbude v sítku nekompromisně vyhodíme. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citron a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně! hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase nám nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.

Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho cca.na 3 - 4 menší kusy, které vyvalujeme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým cukrem moučka, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme dál na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Pečeme na 180°C cca. 10 minut. troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.  

Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.




7 komentářů:

  1. Já je mám taky nejraději! Spolu s vanilkovými rohlíčky ovšem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rohlíčky moc nemusím, ale možná je to tím, že už jsme je dlouho neměla, přece jen, chuťe se mění :)

      Vymazat
  2. Dvojitá dávka hotova :-) Jedna se zdála být opravdu málo :-) Voní to báječně, a z těch pár zmetkových kousků můžu říct, že chutnají báječně :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dvojitá dávka právě vyhotovena. Jedna se opravdu zdála málo. A teda musím říct, že voní i chutnají báječně! :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Dnes se na ně chystám! Vypadají báječně, ale jsem pěkně nervozní, neb linecké budu péct poprvé v životě. Nějaké zkušenosti pomocnice - ujídačky z dětství nepočítám:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pekli jsme podle Vašeho receptu a opravdu výborná chuť :) průběh přípravy zde:
    https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn1/1598986_10203103701217113_313124804_o.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáši, krásná fotka, úplně mě to dojalo! :) Kdybyste mi dal souhlas, ráda bych ji publikovala na facebooku foodlover. Ať se daří a moc děkuji. Tereza

      Vymazat