sobota 8. prosince 2012

Crêpes Suzette

Palačinky mám ráda, jakékoli, se špenátem a sýrem, obyčejné s domácí marmeládou, tvarohové s medem a taky tyhle, vykoupané v pomerančové šťávě a s kapkou alkoholu. Crêpes Suzette, francouzská klasika, kdysi na výsluní, na menu ho musely mít všechny luxusní restaurace, které za něco stály. Dneska je to spíš takový retro dezert, ale podle mě skvělý retro dezert. Podle originálního receptu se mají flambovat, já si ovšem na to netroufám a dělám takovou bezpečnější variantu. Pokud si prostě chcete udělat radost, honí vás mlsná, ale zároveň se Vám nechce nic péct, zkuste je... 

Ingredience:


Na palačinky:

400 ml plnotučného mléka
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
2 vejce
špetka soli
olej na smažení

Na pomerančovou šťávu:

100 g másla
100 g třtinového cukru
šťáva ze dvou pomerančů
citronová kůra z půlky pomeranče
2 lžíce pomerančového likéru (Grand Marnier nebo Cointreau), pokud se vám nechce kupovat, zvládnete to i s koňakem

Postup:


Nejdříve metličkou rozšleháme mléko s moukou a solí, když je směs hladká, přidáme vejce a zapracujeme je. Na dobré pánvi s trochou oleje pečeme palačinky.

Do hlubší pánve dáme máslo, které necháme rozpustit. Přidáme cukr a připravíme si karamel, to znamená, že cukr s máslem necháme spolu asi 2 až 3 minuty zahřívat, občas zamícháme, směs musí zezlátnout a karamelově vonět. Přilijeme šťávu vymačkanou z dvou pomerančů. V tuhle chvíli je důležité vše dobře míchat a vařečkou rozbíjet karamel, aby se rozpustil. Přidáme pomerančovou kůru a jednolitou směs necháme probublávat než nezhoustne. Na závěr přilijeme likér, vše ještě chvíli vaříme, aby šťáva byla pěkně hustá.

Palačinky složíme na půl, dáme do pánve, v páni složíme ještě na čtvrtinky. Do pánve takto napresujeme 4 složené palačinky a necháme ve směsi pár minut pěkně "vykoupat". Vyndáme z pánve na talíř a vše jíme teplé.

9 komentářů:

  1. osobne palacinky doma - ty obycejne - moc nemusim, ale kdyz jsem si dala na Montmartru obri s nutelou, byla to neskutecna lahoda. navic kdyz me se rekne, ze je neco francouzske, tak to bude delikatesa (i kdyby se to nedalo pozrit). ;D

    diky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle jsou francouzské a ještě k tomu skvěle chutnají :)

      Vymazat
  2. Tereza Procházková4. března 2013 v 0:45

    Tak jsem je udělala - nejlepší na světě, ty jo , mňam !!!
    Ještě jsem se chtěla zeptat, jak čtu, že máš ráda TVAROHOVÉ S MEDEM, ty děláš jak ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně jednoduše, Terko, těsto je stejné, jen ho naplním tvarohem, který je oslazený buď cukrem nebo medem, přeliju je trochou tekutého medu, občas ještě přidám rozinky nebo ořechy.

      Vymazat
  3. Ahoj..líbí se mi tvůj web. ale mám pocit, že to nejsou Crêpes Suzette ale jen palačinky ala Crêpes Suzette.
    Technologicky postup při vyrobě Crêpes Suzette je odlišný než pri výrobě obyčejných palačinek. Doporučuju se mrknout do fran.kuchařek.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj.. už jsem Ti jednou psal ale pořád žádná odpověď. Podle mých znalostí jsou to obyčejné palačinky a rozhodně nejsou francouzké. Možná na franc.způsob ala Crêpes Suzette.
    Ty se připravují uplně jinak např. se tam zašlehává sníh z bílku atd.
    Doporučuju Ti, nastudovat si fran.recepty.
    Jinak to vypada super... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Patriku, díky za doporučení, mám nastudováno podle Julie Child, palačinky jsme dělali i na kurzu francouzské kuchyně, o sněhu z bílků se nikdo nezmiňoval. V originále tam přijde máslo a více vajec, také se flambuje, já neflambuji, ale o tom píšu hned v úvodu. Hezký den.

      Vymazat
    2. Haha..nerad to přiznávám ale máte pravdu :) O tom sněhu to se přiznávám, s tim jsem se taky nesetkal. A tak by mě zajímalo proč není v receptu víc vajec a také máslo? Jinak věřím, že Julie Child je určitě výborná kuchařka ale proč nečerpat recepty a postupy přímo od francouzů? napřiklad Joël Robuchon, Raymond Blanc a další...
      Jedna se mi o to, že recept který tu uvádíte, nejsou french crepes ale obyčejne palačinky..:)) pekný den..

      Vymazat
    3. Teda tady je někdo nesmlouvavý hnidopich :-)
      Tento recept je výborný a to je snad základ.

      Vymazat