Na tartaletky jsem se chystala už dlouho, pořád jsem je odkládala, až mě v prosinci napadlo, že se docela dobře dají vydávat za vánoční cukroví. Tartaletky standardní velikosti mi přišly na Vánoce moc velké, tak jsem si vytvořila spíš takové mini tartaletky. Díky smetanovému krému je musíte dělat až těsně před svátky, takže pokud vám ještě něco čokoládového na váš vánoční stůl chybí, zkuste je. Recept je od Ivety Fabešové, finalistky pořadu Na Nože, která ho publikovala na idnes.
Ingredience:
Na těsto:
150 g hladké mouky
75 g másla
75 g cukru krupice
1 lžíce vody
1 žloutek
špetka soli
Na čokoládový krém:
100 g smetany ke šlehání
15 g másla
Postup:
V míse smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme do směsi máslo a uděláme z ní drobenku jako na koláč. Do drobenky přidáme žloutek a vodu, zpracujeme v hladké těsto.
Těsto dáme do lednice na hodinu odpočinout. Po vyjmutí z lednice z těsta vyválíme plát a vykrájíme kolečka, která napasujeme do formiček na tartaletky, já jsem použila spodní část formiček na muffiny. Těsto ve formičce dobře upěchujeme a vespod propícháme vidličkou. Aby se nám těsto nevyboulilo je nejlepší dát na každou formičku kousíček pečícího papíru a zatížit na pečení nějakou luštěninou.
Košíčky pečeme na 180°C cca. 10 minut, asi po 6 minutách luštěninu a papír sundáme, aby se dopekl i spodek tatraletky.
Připravíme si čokoládový krém. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Čokoládu nalámeme do mísy a zalijeme vařící smetanou. Pořádně promícháme a poté do směsi vmícháme máslo. Necháme krém vystydnout.
Košíčky plníme trochu zchladlým krémem, má se to dělat cukrářským sáčkem, ale já jsem s ním úplně levá, takže jsem si vystačila si se lžící a nožem. Dávejte pozor, aby vám krém nezačal tuhnout zpátky v čokoládu, pracujte rychle.
To vypadá hodně dobře:) Na tu náplň je klasická čokoláda na vaření?
OdpovědětVymazatOlgo, já jsem použila kvalitní na vaření a chutná to skvěle.
OdpovědětVymazatvypada to bajecne! musim je vyzkouset i ted, po vanocich! :)
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkoušejte, u nás to bylo cukroví, které nejdřív zmizelo.
VymazatPřesně ty stejně jsem na Vánoce taky pekla, byly výborné!
OdpovědětVymazatVypadaji perfektne!
OdpovědětVymazatÚŽASNÉ! jako čokoholikovi mi chutnají naprosto neskutečně, jsou poměrně snadné a takhle mrňavé se dají jíst jako jednohubky :D určitě je udělám znova!
OdpovědětVymazatTěsto se mi zdá docela tvrdé. Má to tak opravdu být nebo náplní změkne?
OdpovědětVymazatDnes jsem pekla a jsou výborné :) A hlavně jednoduché na přípravu. Budeme doma péct častějí. :)
OdpovědětVymazatAhojky, jsem taková kuchařka a pekařka začátečnice, ale vyzkoušela jsem tyhle úžasné tartaletky a povedly se!!! To samé Tarte au citron meringuée. Díky za báječné recepty a skvělou inspiraci. Marcela Č.
OdpovědětVymazat