pátek 24. května 2013

První dojmy z Prague Food Festivalu 2013

Prague Food Festival je jedním z nejvýznamnějších svátků jídla v Čechách, má tradici, styl  a prostory Královské zahrady mu propůjčují skvělou atmosféru. Nechci psát o tom, že v pátek pršelo a byla zima ani o tom, jaká jídla mě zklamala, chci naopak napsat, co se mi letos líbilo, co mě nadchlo. 

1. Větší prostory prodejních stánků, více míst k sezení


Každý stánek má zastřešenou část se stolky, kde si jídlo můžete v klidu sníst a především se schovat před případným deštěm. Údajně letos přibyla i pikniková louka, kde se smí sedět na trávě, to jsem bohužel kvůli deštivému počasí neotestovala. Oproti minulým letům, kdy vás organizátoři vyháněli z trávníků jde o určitě příjemnou změnu. Viditelně se také zvýšila kapacita míst k sezení a obecně mi přijde, že organizátoři festivalu se poučují ze svých chyb a rok od roku se zlepšují. Příjemně mě překvapila voda zadarmo na mnoha místech, dostatek prodejců extra žetonů, třetinka piva za příjemný jeden grant (25 Kč) a dobře fungující úklidová služba. Množství návštěvníků dnes v pátek bylo přijatelné, v sobotu je asi potřeba počítat s návalem.

2. Malinový cheescake ze Chateau St. Havel


Ten mě ještě s tvarohovým knedlíčkem s jahodovým přelivem skutečně odstřelil do dezertových výšin.



3. Hovězí BIO tataráček s křenovou zakysanou smetanou na celozrnném chlebíčku


Křenovou smetanu bych osobně k tataráku neservírovala, ale byla to božská kombinace. Restaurace Le Grill hotelu Kempinski mě nadchla už loni a letos mě nezklamala. Z jejich menu můžu ještě vřele doporučit Grilované vepřové filátko ve špeku Lardo di Colonnata s vyuzeným bramborovým pyré a omáčkou z medu a Pommery hořčice.



4. Burger z Dish Fine Burger Bistro


Vystát dlohou frontu před stánkem Dish Fine Burger Bistro se vyplatí. Nakonec se k vám dostane domácí bulka, dobře ochucený a čerstvě umletý hovězí hamburger a skvěle vyladěné doplňkové ingerience, nic víc, nic míň, v jednoduchosti je krása! Musím říct, že housku jsem měla trochu studenou, to jsem ale přešla bez mrknutí oka, odbavit ku spokojenosti takový nával návštěvníků chce opravdu nervy ze železa a hodně šikovných rukou.


5. Hezké uvolněné odpoledne


Poslední postřeh je ryze osobní. Prague Food Festival je pro mě nejen gastronomickou událostí, ale především chvílí, kdy se setkám se s lidmi, se kterými je hezky, pár hodin vypnu hlavu, jen jím, piju, degustuji a relaxuji. Věřím, že děláte to samé.

Na závěr jen jedna rada, vezměte si s sebou své vlastní příbory, s těmi plastovými to prostě není ono.

11 komentářů:

  1. Až na ten dost odporně vypadající hamburger krása!.. Fine dish bistro je nesmysl roku, ale proč ne, když má obvykle mezi prostým lidem takové úspěchy - myslím, že by měli vymyslet i verzi se svíčkovou omáčkou uvnitř a byli by vítězové všeho, brrr.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je myslím, věc názoru. Ač nejsem skalním příznivcem Dishe a k bistru mám své výhrady, nenazývala bych ho nesmyslem. Msto, kde by prodávali poctivé hamburgery myslím v Praze chybělo, což dokazuje i ten obrovský úspěch, který bistro sklízí.

      Vymazat
    2. Byl jsem tam dvakrat, poprvy OK, ale podruhy obsluha kazila a byla i dost neprijemna. Neni to vylozene spatny, ale podle jsou az moc "fancy".

      V Praze mam rozhodne radsi Cafe Palanda nebo The Tavern. Celkove ale podle me nejlepsi- Blackdog Cantina v Beroune.

      Vymazat
    3. Mám stejný zážitek. Obsluha, která z předkrumu, burgru a hranolek nepřinese předkrm ani hranolky taky není podle mého gusta, i když slečna byla příjemná, to jí nemůžu vytknout. Jinak na Black dog kantýně se shodneme, byla jsem tam tedy už asi před dvěma roky, ale zážitek bez chybičky.

      Vymazat
  2. Úplně Vám závidím přítomnost na tomto festivalu.....hrozně mě mrzí, že se vše odehrává v Praze, nebo v Čechách....my z Moravy máme smůlu a ještě když se k tomu přidají dvě děti, tak to ani Regio Jet nezachrání...Moc děkuji za zprostředkování jistě nezapomenutelného zážitku a budu doufat, že příští rok už se budu kochat také....zrovna včera jsem četla článek s Vámi ve F.O.O.D, hodně úspěchů přeji....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já vám zase závidím ty vaše slavnosti vína, které na oplátku chybí u nás v Čechách. Jinak si myslím, že podobné typy událostí se začínají dostávat i na Moravu, první vlaštovkou je třeba takový Špilberk food festival. Ať se daří i vám a děkuji.

      Vymazat
  3. Já jdu zítra, už se moc těším! :-) Nějaká rada čemu se vyhnout, co za to nestojí??? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych nerada nějakou restauraci poškodila, navíc mi přijde, že je to hodně subjektivní a co zklamalo mě naopak může nadchnout vás a naopak. Spíš tedy raději zmíním, co ještě chutnalo mně. Nadchla mě Francouzská restaurace Art Nouveau a jejich Grilovaná Pluma z iberijského vepře s pyré ze žluté karotky a Kroketa z brasírované hovězí oháňky mladého býčka "Charolais" s rajčatovým fondue. Moc mi chutnal i Jahodový koláček s jahodovým sorbetem od AvantGarde restaurant. Určitě si ale najdete své favority :)

      Vymazat
  4. Stejně jako vás mě nadchl malinový cheesecake. To byla vysloveně lábuž. Snědla bych ho celý pekáč :-D Ale dezerty z Le Grill byly taky skvělé. No a makronka z Alcronu...
    Byli jsme na PFF v sobotu a hamburgery tam bohužel nebyly :-( Vynahradila mi to ale skvělá prsíčka z perličky z Yasmin Noodles. Přístí rok musím vyrazit znovu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. No vidíte a pro mě byl malinový cheesecake velkým zklamáním, šla jsem pro něj na vaše doporučení a ničím nenadchnul. Známí říkali, že jejich jahodové knedlíčky byly mnohem lepší.. to je ta subjektivita :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Tolik jsem chtěla jít a prostě jsem nemohla, nebyl čas. Pořád jsem si říkala, že prší a stejně by to nebylo ono. A ani jsem nevěděla, že minulý rok vyháněli z trávníku. To mi přijde hodně hloupé...

    OdpovědětVymazat