Batáty jsou sladké brambory s barvou mrkve a příjemně nasládlou chutí. Musím se přiznat, že do včerejšího dne jsem je prostě ignorovala. U mého oblíbeného vietnamského prodejce zeleniny jsem koupila tři na zkoušku a nevěděla, co si s nimi počnu. Nakonec jsem se rozhodla pro polévku, exotickou, výraznou a hustou. Tady je.
Ingredience:
3 batáty2 brambory
2 stroužky česneku
1 cibule
kousek zázvoru
šťáva z půlky citrónu
malá plechovka kokosového mléka
polévková lžíce kari pasty (objedete se i bez ní)
litr vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
zakysaná smetana k podávání
Postup:
Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky. Na olivovém oleji zpěníme jednu nakrájenou cibulku a 2 stroužky česneku, které jsme si pokrájeli na plátky. Přihodíme batáty a brambory a pár minut společně restujme, přidáme kari pastu a ještě chvilku restujeme, aby se uvolnilo aroma. Zázvor pokrájíme na plátky a přidáme do směsi. Polévku můžeme mixovat i se zázvorem, musíme ale počítat s tím, že čas od času narazíme na malou nitku, která ze zázvoru v polévce zůstane. Kdo chce mít polévku opravdu hladkou, zázvor nechá vcelku a před mixováním jednoduše vyndá a vyhodí. Brambory zalijeme vývarem, osolíme a necháme vařit asi 15 minut.
Po 15 minutách polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému, přilijeme kokosové mléko, dochutíme citrónem, solí a pepřem.
Polévku podáváme z čerstvou hladkolistou petrželkou a se lžící zakysané smetany.
Můj tip:
Pokud chcete polévku udělat ostřejší přidejte ze začátku vaření jednu chilli papričku bez pecek. Místo petrželky můžete použít také koriandr.
Urcite vyzkousim :)
OdpovědětVymazatVypadá skvěle. Vyzkoušíme :).
OdpovědětVymazatJsme milovnící krémových polévek, takže vyzkoušeno, od té doby je to součástí jídelníčku. Opravdu strašně dobrý :)
OdpovědětVymazatZrovna se mi doma vyjímečně sešly všechny potřebné ingredience, takže ráda vyzkouším. Ale vypadá mňamózně! :)
OdpovědětVymazatVyzkouseno bez cesneku, chilli a citronu, zato s koriandrem a jsem nadsena :)
OdpovědětVymazatNejlepší krémová polévka, kterou jsem kdy vařila a to že jsem jejich milovnice ;-)
OdpovědětVymazatJé to je lichotka :) Taky ji mám ráda. TS
VymazatVypadá a chutná určitě úžasně, přidala bych špetku čertího lejna tzv. asafoetidu ta to pozvedne, též přidávám do dýňové polévky je to chutné a zdravé, používají to v Indii.
OdpovědětVymazatJe vyborna 😉 Myslis,ze by pro priste slo nahradit kokosove mleko smetanou?
OdpovědětVymazatUrčitě šlo :) Trochu změní chuť, ale bude také skvělá. Určitě ale zvolte tu 33%, méně tučná se srazí. T.
Vymazat