Jasně, pan Cuketka s tímhle receptem na nehnětený a nekváskový chléb původem z New York Times přišel už před čtyřmi roky. V mezičase se zrodily celé skupiny lidí, ve kterých si navzájem předávají vypěstovaný kvásek, poskytují si rady a pečou doma chléb, takže tenhle recept pravděpodobně pro většinu z vás nebude novinkou. I přesto cítím potřebu podělit se o něj s těmi, kteří by měli o něj být ochuzeni, protože tenhle chleba je prostě takový malý zázrak téměř bez práce. Údajně ho zvládne každé šestileté dítě, takhle je to jednoduché! Dohromady asi 5 minut času, přesně 10 korun za suroviny, půl dne čekání a nakonec perfektní chléb, co stojí opravdu za to.
Před začátkem se určitě podívejte na úplně originální video New York Times.
Budete potřebovat:
3 hrnečky hladké mouky a mouka na podsypávání
1 a půl hrnečku vody
Asi půl lžičky sušeného droždí
1 a půl lžičky soli
Litinový hrnec nebo skleněnou kulatou zapékací mísu s pokličkou, ve které budete chleba péct
Postup:
1. Do mísy nasypte mouku, droždí, sůl a hezky vše promíchejte, potom přilijte vodu a krouživým pohybem jedné ruky vypracujte lepkavou hmotu
2. Výsledný vlhký chuchvalec přikryjte potravinovou fólii a nechte klidu a teple, nejlépe asi ve 21°C (my máme doma necelých 20 a bylo to v pořádku) kynout 12 – 18 hodin - čím déle, tím větší oka se vám údajně mají v chlebu udělat, já doporučuju takovou zlatou střední cestu asi 14 hodin.
3. Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní pomocí stěrky na těsto nakynutou hmotu, zaprašte moukou a hmotu roztáhněte na větší obdélník.
4. Placku přeložte jako obálku - všechny čtyři rohy do středu, nechte na vále odpočinout 15 minut.
5. Zkuste hmotu zformovat do tvaru koule (opravdu to nejde moc dobře) a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučněné utěrky, a to tou přeloženou stranou dolů.
6. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 st. a litináč dejte ohřát dovnitř, rychle těsto přesuňte do rozpáleného litinového hrnce (ničím nevymazaného), přiklopte pokličkou a dejte do trouby, zakryté pečte cca 30 minut.
7. Po odkrytí pečte cca 15–30 minut, dle požadované barvy kůrky (mně stačilo 15), nechte vychladnout.
My už doma jiný nejíme :-) Je fakt moc dobrej :-)
OdpovědětVymazatVypadá moc dobře a úžasně jednoduše. Jen mám problém, že nevím, v čem bych ho upekla. Mám jen nerezový hrnec s teflonovým vnitřkem a skleněnou pokličkou. Šlo by to i v něm?
OdpovědětVymazatTak po krátkém prostudování komentářů na webu cuketky si myslím, že uspějete i s teflonem a skleněnou pokličkou :)
VymazatPekla jsem ho i ve skleněné formě a šlo to výborně, hlavně je důležité mít dobře tu nádobu nahřátou, jinak chleba nedostanete ven :)
VymazatTak v hrnci s teflonovým povrchem to šlo. Jen je moc velký a chleba z něj byl moc placatý. Musím najít jinou nádobu :-)
VymazatMyslíte, že bych uspěla i s remoskou?
VymazatRemoska určitě :) Jde to téměř v čemkoliv, jen si na těch teflonových přečtěte, do jaké teploty se mohou dávat do trouby, protože třeba moje je jen do 140. Ale už jsem pekla i ve skleněné nádobě, přiklopené druhou skleněnou, a vyšel krásně ;)
VymazatJe výborný! Já ho ještě sypu kmínem nebo lněným semínkem.
OdpovědětVymazatAhoj super recept. Jediný co mi vadí je hrnečkové odměřování ingrediencí..prosím..prosím... :)))
OdpovědětVymazatNejlepší chleba na světě!
OdpovědětVymazatnadhera! jdu zadelavat testo!
OdpovědětVymazatzkousel nekdo tu upravenou verzi, viz https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4LaODcYSRXU#at=314 ? nechce se mi cekat do zitrka, asi zkusim ten...
OdpovědětVymazatZkoušela jsem třetinu mouky nahradit jemně mletou žitnou,přidat lžičku octa, trošku více droždí a vynechat poslední dvouhodinové kynutí, které jsem nahradila jen 30 minutami než se nahřeje trouba. A chleba byl perfektní!Verzi z videa jsem nezkoušela.
VymazatTakze ja ji vyzkousela a dopadlo to skvele, vrele doporucuji strucnejsi verzi! Jdu na to podruhe... :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDobrý den, mám dotaz: Když peču ve skleněné zapékací míse, má se vymazat, nebo se má nechat nevymazaná jako litináč? Děkuju
OdpovědětVymazatDobrý den, osobně se skleněnou mísou nemám zkušenost, ale tipla bych si, že vymazávat nemusíte. Hezký den.
VymazatMoc děkuju, opravdu to dopadlo dobře i bez vymazání. Chleba je výbornej! :)
VymazatJá jsem to včera zkoušela, ale těsto bylo hodně řídké, takže jsem ho vyhodila.Kde jsem udělala chybu? Připadá mi, že na tom videu tam dávají jen 1 hrnek vody, ale v receptu je 1 a 1/2 hrnku.
OdpovědětVymazatJééé, to jste neměla vyhazovat, těsto je moc řídké, ale o tom tenhle chleba je. To, že je těsto řídké znamená, že je hydratované a budou v něm krásné díry. Chce to jen dobře podsypat a zapracovat dodatečně trochu mouky.
VymazatKdybych chtěla upéct chléb z jiné mouky, postup zůstane stejný?
OdpovědětVymazatDěkuji za odpovědˇa přeji mnoho dalších skvělých nápadů na recepty :)
Eliška
Eliško, z jaké mouky byste chtěla péct? T.
VymazatChtěla bych péct z celozrnné mouky, děkuji za odpovědˇ, Eliška
OdpovědětVymazatTak to si myslím, že nehnětený nepůjde, na celozrnný doporučuji kvásek - zkuste kváskovou mapu, já si pěstuju svůj doma, tak kdybyste měla zájem, kousek vám ráda daruji. T.
VymazatDěkuji za odpověd, máte nějaké doporučení, kde bych mohla najít dobrý recept na celozrnný chléb s kváskem? Ve vaření jsem nováček. Kvásek zkusím sama vypěstovat, pokud by to nešlo, ráda využiju vaší nabídky. Moc děkuji za ochotu a čas strávený nad mými odpovědmi, Eliška
VymazatZkoušela jsem z celouzrnno žitnou i pšeničnou a jde to, vždy je třeba dát polovinu mouky hladké. Dá se péci i v římském hrnci, to se pak hrnec vymaže máslem či sádlem, studený, do studeného se dá hotové těsto a dá se to do studené trouby, peče se cca 1/2 hod přiklopené a 1/2 hod odklopené asi tak na 200 stupňů ze spoda i shora. Výborný.
OdpovědětVymazata máte někdo návod, jak dostat tu mouku z utěrky aniž bych si zaneřádila pračku? :)
OdpovědětVymazatřeším stejný problém - zatím vede myšlenka nechat to na té utěrce uschnout, potom odloupnout a vyprat :)
Vymazatdobrý večer, Terko - dnes jsem pekla poprvé, tak ještě nedokážu říct, jak bude chléb chutnat... na pohled vypadá dobře, voní dobře, tak doufám, že i dobrý bude :)
Vymazatnavíc jsem dnes dělala hovězí Burgundu (trochu jsem smíchala Váš recept, recept od Julie Ch. a z jiného food-blogu) a výsledek není vůbec špatný :)
jo, a Váš blog je super! :)
můžu se zeptat, zda už někdo tento problém vyřešil? :) já jsem nakonec utěrky musela vyhodit, protože to nešlo ani vyprat....děkuju, Vendul
VymazatJá jsem utěrku hned po použití namočila ve dřezu do horké vody, po chvíli vymáchala a bylo to pryč :)
Vymazatja si koupil na druhe kynuti osatku, vysypavam kukurickou bezlepkovou moukou (nelepi se testo k osatce) a krome jednoduchosti vyklopeni do nadoby ziska pecen i charakteristicke prouzky od osatky.
OdpovědětVymazathodne uspechu!
Dobrý den, peču tenhle chléb běžně z chlebové mouky pšeničné a žitné (poměr 2 : 1), případně i celozrnné - nahradím jí část pšeničné, někdy přidávám polévkovou lžíci rozpuštěného vlahého sádla a vše naprosto bez problémů. Chléb je skvělý, když jsem ho upekla dceři na dovolenou do Chorvatska, nějaký dobrák jí ho ukradl i s utěrkou :-) . Takže tak.
OdpovědětVymazat