Znáte hummus? Hummus je cizrnová pomazánka, která se připravuje mixováním s olivovým olejem, česnekem a sezamovou pastou. Pokud vás napadá, že nejste zrovna milovníci luštěnin, rozhodně se nezalekněte a zkuste si ho doma připravit, myslím, že bude chutnat i vám. Já jsem si v poslední době zamilovala hummus z Marks & Spencer. Protože už ho tam ale dvakrát za sebou neměli, rozhodla jsem se vyrobit si doma svůj vlastní. Jedinou méně známou surovinou se zdá být pasta Tahiny, tu už dnes ale koupíte v každé lepší prodejně zdravé výživy typu Countrylife. Pokud si chcete hummus připravit ještě více domácí, můžete si Tahini jednoduše vyrobit a navíc za zlomek ceny, a to tak, že rozmixujete sezamová semínka s olivovým olejem v poměru 5:1.
Ingredience:
Plechovka naložené cizrny
Vrchovatá lžíce sezamové pasty Tahini
2 stroužky česneku
Sůl, pepř
Půl deci olivového oleje
Šťáva z jedné poloviny citrónu
Římský kmín
Postup:
Postup je superjednoduchý.
Do robotu dáme cizrnu, česnek, sůl, pepř, kmín, olivový olej a šťávu z citrónu. Sekacími nástavci mixujeme tak dlouho, než nevznikne hladká hmota. Pokud se vám hummus zdá moc hustý, přidejte trochu láku z naložené cizrny.
Hummus nechejte uložit v lednici a podávejte zakápnutý olivovým olejem.
Hummus je skvělá záležitost...přidávám ještě koriandr.S tím je také moc dobrý.
OdpovědětVymazatHummus mám moc ráda, doma i dělám. Jen mám z ruky obchod s kvalitní konzervou cizrny a tak mi vždy trvá než si dostatečně dopředu vzpomenu ji dát přes noc bobnat a pak druhý den vařit... Zakápnutý olivovým olejem a jen tak s pitou je to dobrota.
OdpovědětVymazatZrovna včera jsem měla k večeři. :)
OdpovědětVymazatTed sehnat sezamova seminka a jde se na to.
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat kde se dá sehnat Tahini pasta?? :)
OdpovědětVymazatLauro, Tahini v každé lepší prodejně zdravé výživy, určitě vím, že má Countrylife :)
VymazatMají ji i v Globusu :)
VymazatUrčitě někdy zkus přidat kari. Je to výborné :)
OdpovědětVymazatChtěla bych se zeptat jak dloho se dá hummus skladovat? Chtěla bych jej darovat k Vánocům, tak abych věděla jak hodně dopředu ho můžu připravit. :)
OdpovědětVymazatTy jo, to nevím :) Nám vždycky zmizí do druhého dne, tak nemůžu říct, ale tipla bych tak 3 dny :) Dělala bych ho až těsně 23., do druhého dne se uleží a bude to tak akorát.
VymazatOk, moc děkuju. A rovnou i teda dodám že máš super blog! Je moc milej :)
VymazatPokud máte ráda arabskou a lebanonskou kuchyni, určitě vyzkoušejte i skvělý salát na zažívání - Tabbouleh (tabuli) a vynikající Foul (ful). Žiji v Saudi už 10 let a jejich jídla jsou perfektní. Do Lebanonského hommusu patří také horčice. Super článek!
OdpovědětVymazatTerezko, v postupu se Ti ztratilo Tahini (v ingrediencích je uvedeno, v postupu ne). Blog je super, moc se těším na další recepty. Mám v plánu zkusit ranní houstičky, tak snad se povedou. Ať se Ti daří! V.
OdpovědětVymazat