pátek 29. března 2013

Velikonoční beránek

Beránek k Velikonocům prostě patří a je tomu tak i u nás doma. Můj recept je superjednoduchý, rychlý a pokud ho mám soudit - výsledek podle mě stojí za to. Obejdete se bez vážení a složitých postupů, doporučuji ho i úplným začátečníkům. Recept pochází z máminy staré velikonoční kuchařky a my ho doma děláme rovnou ve dvou exemplářích.


Ingredience:


1 a půl hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 hrnek mléka
Půl hrnku rozpuštěného másla
2 vajíčka
Citron - kůra a šťáva (asi 2 lžíce)
Rum

Jak poznáte, že máte správně velký hrnek? Do 1 hrnku se vejde přesně 250 ml vody, můžete si to zkusit, než začnete péct.

Všechny ingredience by měly mít přibližně stejnou teplotu.

Postup:


1. Formu na beránka si precizně vymažeme máslem - radši větší vrstvou a vysypeme hrubou moukou, dáme na stranu.

2. Do mísy rozklepneme vajíčka a elektrickými metlami jemně prošleháme, než se objeví první pěna. To trvá jen chvilku, rozhodně nešleháme vejce nijak dlouho.

3. V další míse si smícháme sypké ingredience - mouku, oba cukry, prášek do pečiva a kůru.

4. K prošlehaným vejcím přidáme mléko, rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a asi 1 polévkovou lžíci rumu (množství citrónu, vanilky a rumu záleží na Vaší chuti - já používám 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu, 2 polévkové lžíce citronu a trochu ostrouhané kůry). Znovu zapneme elektrické metly a k tekuté směsi postupně přisypáváme sypkou směs, šleháme, dokud těsto není hladké - zároveň se nám trochu našlehají i vejce a beránek bude nadýchanější. Nešleháme ale příliš dlouho, těsto je promísené raz dva.

5. Těsto vlijeme do vymazané formy na beránka, přiklopíme druhou částí formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C. Naše domácí trouba je docela záhadná, ale mám vyzkoušené schéma - prvních 40 minut přikryté na 160°C, potom odkryté na 160°C ještě dalších 10 minut, ale je třeba pomocí špejle vyzkoušet a sledovat, každá trouba je jiná.


Moje poznámka: 


Tohle množství těsta se přesně vejde do naší kameninové formy, myslím, že ale všechny formy jsou přibližně stejně velké a mělo by množství vyjít i do té Vaší.




10 komentářů:

  1. Uz mam dopeceno i ochutnano...Je naprosto luxusni. Doporucuji vyzkouset.

    OdpovědětVymazat
  2. Uz mam dopeceno i ochutnano...je naprosto luxusni. Doporucuji vyzkouset:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm asi si už budu taky muset pořídit formu na beránka, ten tvůj vypadá krááásně:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem ho vyzkoušela a byl hned pryč... Druhý den jsem ho pekla znova. Je výborný! Monika

    OdpovědětVymazat
  5. Zrovna teď se peče v troubě :) letos dělám beránka poprvé tak jsem zvědavá jak se vyvede :) zalíbil se mi tvůj jednoduchý recept tak jsem si řekla,že ho vyzkoušim :) máš moc fajn blog :) Krásné Velikonoce! :)

    OdpovědětVymazat
  6. včera jsem beránka upekla, teď jsem zakrojila a je to žrádlo!! recept naprosto jednoduchý a výsledek ? luxusní!! díky moc za recept:)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásný den, přikrýt to můžu například alobalem těch prvních 40 minut? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Tak dnes jsem pekla, je to rychlovka a chutná skvěle! Měla jsem menší formu o objemu 1,5 litru, na kterou bylo tohle množství těsta opravdu hodně, takže jsou ještě muffiny :) Krásné Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, rodinný recept na beránka mám, ale letos jsem se rozhodla pro změnu a vyhrál to ten tvůj. Jen prosím, jestli mi můžeš napsat, jak máš velkou formu, protože jsou v tom docela velké rozdíly. Předem děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, tak to jsem moc ráda :) Tu velikost nevím jak mám vyjádřit. Je takový střední, ne malý a ani nijak zvlášť velký. Ať se podaří. Tereza

      Vymazat