neděle 17. března 2013

Hamburger podávaný v domácí bulce

Další recept inspirovaný mým únorovým pobytem v New Yorku je na světě. Domácí hamburgerové bulky jsem chtěla zkusit už moc dlouho, odvahu jsem ale sebrala až těsně po svém návratu. O fotkách jsem měla jasnou představu (možná až příliš jasnou). Důsledkem toho bylo, že jednoho slunného pátku celá moje rodina sháněla americkou vlajku (jsou skvělí, jak mají pro tuhle mojí bloggovací vášeň pochopení). Musím říct, že selhaly především učitelky angličtiny, na jejich obranu ale nutno říct, že místo americké vlajky nabízely většinou anglickou. Nakonec jsem uspěla v jednom zapadlém táborském papírnictví, kam jsem si o školních přestávkách chodila kupovat doma zapomenuté úhloměry, lenochy, kružítka a podobné předměty, které jsem už od gymplu nikdy v životě  nepoužila.


Ingredience:


Na bulku:


50 g žitné mouky
550 g polohrubé pšeničné mouky
1 vejce
35 g másla
250 ml teplé vody
3 lžíce mléka
balení sušeného droždí
lžička soli

Na potření:


1 vejce
Sezamová nebo jiná semínka

Na 8 hamburgerů:


800 g mletého hovězího masa (já rozhodně doporučuji namlít si ho doma)
hrst bylinek
1 polovina cibule
sůl, pepř
kapka worchestru

Postup:


Bulky:


Nejdříve si do menší mísy nalijeme teplé mléko a vodu, vše metličkou prošleháme se sušeným droždím, necháme chvíli odstát. Ve větší míse si promícháme oba druhy mouky, sůl, změklé máslo a rukou vytvoříme drobenku. K drobence přilijeme směs s droždím a jedno vejce, které jsme si předem metličkou trošku prošlehali. Vařečkou si vše trochu zpracujeme, potom si obsah mísy vysypeme na vál a asi 10 minut hněteme, dokud z těsta nebudeme mít hladkou a pružnou kouli. Pokud se těsto lepí, trochou mouky si ho podsypeme. 

Bochánek těsta necháme na teplém místě v míse přikryté utěrkou kynout asi hodinu a půl. Když je těsto dvojnásobné, rozválíme si ho na pomoučněném vále na obdélník o tloušťce cca. 1 cm (tvar podobající se obdélníku), který nakrájíme na 8 - 10 čtverců (nemusí být souměrné). Z čtverce vytvarujeme bulku tak, že všechny 4 rohy těsta si přehneme dospod, bulku si v dlani už jen lehce dotvarujeme a zespoda bulku dobře přitiskneme, aby se trochu spojily ty původní rohy. Bulky si naskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v teple ještě asi 15 minut kynout. Nakonec bulky ještě jednou potřeme vejcem, posypeme sezamovými semínky a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 15 minut. Až bulky vyndáme z trouby, zakryjeme je utěrkou, aby se trochu zapařily a změkly, to je velice důležitá část celého receptu.


Maso:


Čerstvě namleté hovězí maso si v míse smícháme s jednou nadrobno nasekanou cibulí, pepřem, solí, bylinkami a kapkou worchestru. Vidličkou vše promícháme a rukou namočenou ve studené vodě vytvarujeme hamburgery (doporučuji spíš placatější a o něco větší průměr než má bulka, hodně se při pečení nafouknou do výšky ale zároveň spečou na šířku). Grilujeme na troše oleje na grilovací nebo pečeme na obyčejné pánvi podle svého gusta, správný hovězí hamburger je ale uvnitř ještě trochu krvavý.

Do mého hamburgeru ještě patří:

  • list salátu
  • plátek rajčete
  • karamelizovaná červená cibulka, kterou na pánvi nechám zkaramelizovat na troše oleje se lžičkou cukru a kapkou balzamikového octa
  • plátek opražené slaniny
  • plátek čedaru
  • kečup
  • majonéza
  • kyselá okurka

7 komentářů:

  1. Terezko, úžasné fotky .... to shánění té americké vlajky se fakt vyplatilo ..... recept už jsem si opsala a jen co se dude dát na zahradě grilovat tak ho vyzkouším .... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušejte, Marki, ke grilování se báječně hodí. T.

      Vymazat
  2. Terezko, díky za super recept na bulky. Povedly se skvěle a komplet s burgerem a cibulkou to byla perfektní americká, ale domácí, klasika. Byla to moje první inspirace z tohoto povedeného blogu a těším se až vyzkouším něco dalšího. Croissanty, quiche a makrónky...to je moje gusto. Lukáš

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, Terezko, za super recept na bulky. Už je nebudu kupovat. V kombinaci s burgerem a cibulkou to byla skvělá americká, ale domácí, klasika. Byla to moje první inspirace tímto povedeným blogem a těším se na další. Croissanty, quiche, makrónky..to je moje gusto. Lukáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lukáši, tak to jsem ráda, že se povedly i vám! Rozhodně neskončete jen u bulek :) T.

      Vymazat
  4. Můžu se prosím zeptat, kolib bude cca bulek z uveného množství surovin? Děkuji. Veronika

    OdpovědětVymazat