Recept na pomerančové cukroví není obecně moc velikonoční, pro mě ale ano... Bydlela jsem v Praze druhým rokem, tehdy ještě na koleji, venku začal kvést zlatý déšť a já měla pocit, že nám do pokoje musím dostat taky trochu jara a Velikonoc. V lednici jsme měli jeden pomeranč, kdesi na internetu jsem našla recept na tohle pomerančové cukroví a hned jsem se do něj pustila. Kolejní kuchyně začala vonět pomerančem, a když bylo hotovo, podarovala jsem nejbližší sousedy. Od té doby peču pomerančová vajíčka každý rok, zkuste je taky, stojí to za to.
Ingredience:
350 g mouky ( já jsem použila 200 g hladké a 150 g špaldové)
250 g změklého másla
3 žloutky
3 lžíce pomerančové šťávy
1 nastrouhaná pomerančová kůra
špetka soli
1 balíček kypřícího prášku
100 g cukru moučka
Meruňková marmeláda na promazávání
Postup:
1. Na vále vše zpracujeme v hladké těsto, které je velice podobné těstu na linecké. Všechny poučky o lineckém platí i zde. http://www.foodlover.cz/2012/12/linecke-cukrovi.html
2. Necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.
3. Těsto podsypáváme lehce prosátým cukrem moučka nebo směsí hladké mouky a cukru moučka, vyvalujeme a vykrajujeme vajíčka.
4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 nebo 12 minut,
Já vždycky cukroví nandám na talíř, nechám ho přes noc nezakryté v kuchyni a do rána je neuvěřitelně měkkoučké. Ráno ho promažu marmeládou a úplně se rozpadá na jazyku. Promazání není podmínkou, cukroví je dobré i nepromazané, můžete ho jíst k čaji jako sušenky.
Můj tip: Když si ještě před pečením uděláte do vajíčka špejlí dírku, můžete potom vajíčka použít jako dekoraci a navěsit je na cokoli se Vám zamane.
Úžasné fotky a moc se mi líbí ten příběh na začátku, proč zrovna tohle na Velikonoce pečeš :)
OdpovědětVymazatO víkendu jsem prolistovala celý blog a začala jsem mít chuť naučit se líp vařit :)
Jarko, většina mých receptů má nějaký příběh a já se o něj vždycky snažím doplnit recept :) Budu Vám držet palce s tím vařením, ale podle mě je hlavní, aby Vás to bavilo, uspokojovalo a chutnalo Vám, o nic víc nejde :) T.
VymazatBlog jsme našla náhodou přes hledánírcp a hned mě zaujal - má určitý náboj, styl - a vaříš zas jinak než já, o generaci starší. Přidávám si do své Odkazovny na blogu vilemina.blog.cz a přeju chutné Velikonoce!
OdpovědětVymazatMilá Vilemíno, děkuji za zařazení do Vaší odkazovny, je to pro mě pocta :) I Vám krásné Velikonoce. T.
VymazatMňamka! Jen teda musim podotknout, že jsi asi bydlela na docela luxusní koleji, když jste tam měli troubu! Trochu závist teda
OdpovědětVymazatJsem z tohoto blogu naprosto nadšená. Úžasné recepty a fotky. Dnes jsem vyzkoušela beránka a musím říct, že je naprosto luxusní. Děkuji moc za krásnou a chutnou inspiraci.
OdpovědětVymazatBlog je hodne zajimavej, jen co se tycejidla pro vegetariany, tak to je prakticky samy sladky. Jinak parada
OdpovědětVymazatNemůžu souhlasit! Naopak jen pár receptů je s masem. Z vegetariánských namátkou - pomazánka z pečených paprik, tofu placičky, křupavé tofu, květák pod sýrovou peřinkou, všechny polévky, foccacia, ...
Vymazat