pondělí 25. března 2013

Velikonoční cukroví s pomerančem

Recept na pomerančové cukroví není obecně moc velikonoční, pro mě ale ano... Bydlela jsem v Praze druhým rokem, tehdy ještě na koleji, venku začal kvést zlatý déšť a já měla pocit, že nám do pokoje musím dostat taky trochu jara a Velikonoc. V lednici jsme měli jeden pomeranč, kdesi na internetu jsem našla recept na tohle pomerančové cukroví a hned jsem se do něj pustila. Kolejní kuchyně začala vonět pomerančem, a když bylo hotovo, podarovala jsem nejbližší sousedy. Od té doby peču pomerančová vajíčka každý rok, zkuste je taky, stojí to za to.



Ingredience: 


350 g mouky ( já jsem použila 200 g hladké a 150 g špaldové)
250 g změklého másla
3 žloutky
3 lžíce pomerančové šťávy
1 nastrouhaná pomerančová kůra
špetka soli
1 balíček kypřícího prášku
100 g cukru moučka

Meruňková marmeláda na promazávání

Postup:


1. Na vále vše zpracujeme v hladké těsto, které je velice podobné těstu na linecké. Všechny poučky o lineckém platí i zde. http://www.foodlover.cz/2012/12/linecke-cukrovi.html

2. Necháme odležet v lednici alespoň 1 hodinu.

3. Těsto podsypáváme lehce prosátým cukrem moučka nebo směsí hladké mouky a cukru moučka, vyvalujeme a vykrajujeme vajíčka.

4. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 nebo 12 minut,

Já vždycky cukroví nandám na talíř, nechám ho přes noc nezakryté v kuchyni a do rána je neuvěřitelně měkkoučké. Ráno ho promažu marmeládou a úplně se rozpadá na jazyku. Promazání není podmínkou, cukroví je dobré i nepromazané, můžete ho jíst k čaji jako sušenky.

Můj tip: Když si ještě před pečením uděláte do vajíčka špejlí dírku, můžete potom vajíčka použít jako dekoraci a navěsit je na cokoli se Vám zamane.



8 komentářů:

  1. Úžasné fotky a moc se mi líbí ten příběh na začátku, proč zrovna tohle na Velikonoce pečeš :)

    O víkendu jsem prolistovala celý blog a začala jsem mít chuť naučit se líp vařit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, většina mých receptů má nějaký příběh a já se o něj vždycky snažím doplnit recept :) Budu Vám držet palce s tím vařením, ale podle mě je hlavní, aby Vás to bavilo, uspokojovalo a chutnalo Vám, o nic víc nejde :) T.

      Vymazat
  2. Blog jsme našla náhodou přes hledánírcp a hned mě zaujal - má určitý náboj, styl - a vaříš zas jinak než já, o generaci starší. Přidávám si do své Odkazovny na blogu vilemina.blog.cz a přeju chutné Velikonoce!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Vilemíno, děkuji za zařazení do Vaší odkazovny, je to pro mě pocta :) I Vám krásné Velikonoce. T.

      Vymazat
  3. Mňamka! Jen teda musim podotknout, že jsi asi bydlela na docela luxusní koleji, když jste tam měli troubu! Trochu závist teda

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem z tohoto blogu naprosto nadšená. Úžasné recepty a fotky. Dnes jsem vyzkoušela beránka a musím říct, že je naprosto luxusní. Děkuji moc za krásnou a chutnou inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  5. Blog je hodne zajimavej, jen co se tycejidla pro vegetariany, tak to je prakticky samy sladky. Jinak parada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu souhlasit! Naopak jen pár receptů je s masem. Z vegetariánských namátkou - pomazánka z pečených paprik, tofu placičky, křupavé tofu, květák pod sýrovou peřinkou, všechny polévky, foccacia, ...

      Vymazat