Moje sestra má v únoru narozeniny, tenhle rok navíc kulaté. Únor je měsíc, kdy se není na co těšit, venku zima, do dalších Vánoc skoro rok a jaro v nedohlednu. Jediný světlý bod jsou právě ty její narozeniny a mimo ně letos ještě zasloužená cesta do New Yorku, která zároveň způsobila mou delší odmlku tady na blogu. Jelikož bych nemohla svou sestru ochudit o narozeninový dort, upekla jsem ho těsně před odletem rovnou ve dvou provedeních, jedno putovalo ke kamarádovi Davidovi na jeho narozeninovou oslavu. Recept je z blogu Chez Lucie www.luciedvorakova.blogspot.cz a je trochu poupravený. Musím říct, že korpus je parádní a celý dort mi přijde moc hezky chuťově sladěný. Nutno podotknout, že nejsem úplně zdatná cukrářka, ale tenhle dort se dá s přehledem zvládnout.
Ingredience - na formu o průměru 20cm:
Na korpus:
330g změklého másla (+ kousek na vymazání formy)180g cukru krupice
3 velká vejce
150g kvalitní hořké čokolády
300g polohrubé mouky
1 vrchovatá lžička jedlé sody
3,5 dcl horké vody
2 lžíce kakaa
125g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti
Na krém:
1 kelímek smetany ke šlehání125g krémového sýra (Philadelphia, Buko)
cukr moučka podle chuti
Na promazání:
1 Salko karamelPostup:
1. Upečeme si korpus.
Rozlámanou čokoládu dáme do misky a rozpustíme ji nad hrncem s vařící vodou - tzv. ve vodní lázni.
Utřeme máslo s cukrem do krému. Můžete zvolit buď ruční tření nebo si vypomoct robotem. Zapracujeme vejce, jedno po druhém a hezky ho s krémem promícháme promícháme. Máslo může ve směsi dělat hrudky, to vůbec nevadí, horká voda nakonec zajistí hladkou konzistenci. Vmícháme rozpuštěnou čokoládu. Mouku promícháme s jedlou sodou, kakaem a přidáváme jí, střídavě s horkou vodou, do těsta. Výsledná konzistence je hodně tekutá, toho se ale nelekneme a pokračujeme. Těsto přelijeme do formy a dáme péct na 15 minut. Potom stáhneme troubu na 160°C a pečeme ještě asi 40 minut. Pokud by hrozilo, že vršek těsta se bude připalovat a vnitřek by byl ještě tekutý, formu zakryjeme alobalem a dopečeme, v klidu můžete prodloužit uvedenou dobu pečení.
2. Dort necháme úplně vychladnout, nejlépe řes noc pod utěrkou.Dort bude zřejmě na vrchu vypoulený, stačí ho seříznout pomocí nitě. Vychladlý dort vodorovně dvakrát pomocí nitě překrojíme a namažeme vrstvou Salka. Sestavíme zpět a dáme pořádně vychladit.
3. Ušleháme šlehačku a přidáme do ní krémový sýr, který musíme poměrně dlouho se smetanou metličkou míchat, aby krém byl opravdu hladký a bez hrudek. Podle chuti osladíme moučkovým cukrem. Krémem namažeme vršek i boky dortu a uhladíme. Dáváme pozor, aby nikde nekoukal ani kousek čokoládového korpusu, i když to je poměrně těžký úkol, korpus se poměrně dost drolí.
Můj tip: Protože jsem pekla dorty dva a došlo mi brzy salko, druhou vrstvu jsem promazala připraveným bílým krémem, který jsem smíchala s rozdrobeným zbytek korpusu, nakonec to udělalo hezký "straciatella" efekt.
bohužel dorty moc nejím, ale tohle vypadá skvěle.
OdpovědětVymazatHmm tak už se sbíhají sliny:)
OdpovědětVymazatNádherné, čokolády, karamel, to je moje :)
OdpovědětVymazatNádherné!
OdpovědětVymazatTak tenhle dort mám vyzkoušený již od Lucie a opravdu vřele doporučuju. A ta poznámka ohledně promazávání není od věci, tu asi využiju příště. Díky!:)
OdpovědětVymazatTo salko karamel mám ohřát, rozpustit nebo něco podobného? Studené je totiž velice tuhé a nejde namazat...díky za odp., B.
OdpovědětVymazatMně šlo namazat hezky, být Váma zkusím ho ve vodní lízni trochu nahřát, ale sama jsem to nezkoušela, protože mi šlo namazat studené.
VymazatTenhle dort je naprosto báječný! Chuťově velmi dobře vyvážený, není příliš sladký a poprvé od té doby, co dělám dorty, mi vyšel krém naprosto přesně! Moc děkuji za recept! :)
OdpovědětVymazatTenhle dort je naprosto báječný! Chuťově velmi dobře vyvážený, není příliš sladký a poprvé od té doby, co dělám dorty, mi vyšel krém naprosto přesně! Moc děkuji za recept! :)
OdpovědětVymazatMůžu se zeptat co jste poupravila v receptu od Lucie?
OdpovědětVymazatPetro, přidávám navíc kakao do těsta, nevařím Salko a jednu vrstvu promazávám krémem se zbytkem korpusu.
VymazatMůžu se zeptat, na kolik se dort ze začátku peče, než se stáhne teplota na těch 160 stupňů? Má být trouba předem předehřátá? Děkuji
OdpovědětVymazatAHoj, můžu se zeptat, jak jsi docílila té velké vrstvy Salka? Mně to neustále stékalo :(
OdpovědětVymazatděkuji,
Ten krémový sýr musí být Philadelphia nebo můžu použít třeba Žervé? :) Děkuju
OdpovědětVymazatTady je Váš recept, pochybuji, že o tom víte. Včera museli smazat můj a pokračují v tom dál.
OdpovědětVymazathttps://www.facebook.com/pecenijeradost/photos/a.294153042124.178001.219746212124/10152374992177125/?type=1&theater
Maryno, díky moc za upozornění!
VymazatNení zač, jsem zvědavá, co mi odpoví ředitelka sekce potravin u Unilever, kterou jsem upozornila na porušování autorských práv.
VymazatDělala jsem k narozeninám a všichni si sedli na zadek :-D. Práce byla jednoduchá a chuť dokonalá! Děkuji za super recept!
OdpovědětVymazatTerez, neklesla ta šlehačka? nemusí se tam dávat nějaké ztužovače? Děkuji
OdpovědětVymazatPokud nebude vyloženě někde v teple dlouho, ale budete ho skladovat v ledničce, tak není třeba :)
VymazatTerez, ja jsem mírně zmatená z těch vrstev:D rozříznu dvakrát, nejdřív namažu salkem, přiklopím jedním korpusem a na tento namažu bílý krém, ale nevím kde maám vzít kde mám vzít korpus navíc abych to mohla promíchat a pak jeste posledním korpusem přiklopit:D
OdpovědětVymazatKarolíno, je to na Vás :) Buď promažte 2x salkem, nebo tu drouhou vrstvu krémem. Žádný další korpus nepotřebujete, ten zbytek mi zbyl zvrchu, kde jsem musela korpus seříznout, protože byl vyboulený :) Jestli ho máte perfektní, prostě jen promažte krémem. Tereza
Vymazat