Ještě to není ani týden, co jsme se vrátili z New Yorku, a já jsem tedy ještě pořád plná dojmů, zážitků a mám chuť doma reprodukovat všechno, co jsem v Americe ochutnala. Hned po svém návratu jsem doma uspořádala jakýsi "americký víkend" a v jeho rámci jsem upekla právě i tuhle klasiku. Další recepty americké kuchyně očekávejte brzy! Fotky jsem dělala poprvé tenhle rok venku, i následná konzumace probíhala na prvním sluníčku na zahradě, prostě a zkráceně - byl to moc hezký víkend!
Ingredience:
100 g hladké mouky
40 g cukru krupice
190 g studeného másla
cca. 80 ml studené vody
600 g oloupaných a nakrájených jablek
50 ml vody
skořice
lžíce citronové šťávy
cukr krupice podle chuti - plus mínus 40 g
Oba druhy mouky smícháme na válu, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice cca. na hodinu.
Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme jablka. Jablka nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme 50 ml vody, přidáme skořici, citronovou šťávu a cukr. Vše zahřejeme a dusíme spolu cca. 10 minut, než jablka trochu nezměknou. Jablka odstavíme a necháme vychladnout.
Z těsta odkrojíme asi 2/3 a na pomoučněném vále rozválíme tak, abychom dostali kolo větší, než je koláčová forma. Těstem vyložíme formu a nožem odkrojíme těsto, které z formy přečnívá. Na těsto navrstvíme jablečnou směs, vyválíme zbylou 1/3 těsta, zakryjeme jablečnou směs a opět odkrojíme přebytky. Ze zbytků těsta uhněteme kuličku, kterou pomoučníme, vyválíme na tenký plát a můžeme z ní vykrajovátky vyrobit ozdoby, kterými poklademe vršek koláče.
Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 220 C asi 30 minut, potom koláč zakryjeme alobalem a pečeme ještě asi 20 minut. Každá touba je jiná, proto případně přizpůsobte čas pečení.
Mňam, mňam .. to by se mi tak líbilo mít to tady teď před sebou. :D
OdpovědětVymazatwau mnam vypadá velice dobře :)
OdpovědětVymazatKrásné fotky:))
OdpovědětVymazatDíky Jano !
OdpovědětVymazatUž jsem podle tebe pekla dva koláče a byly super!:)
OdpovědětVymazatVýborný koláč!! Pekla jsem ho po shlédnutí jedné epizody Masterchefa jako narozeninový koláč a měl neuvěřitelný úspěch! Díky :-)
OdpovědětVymazatMám radost, že se povedl :)
VymazatAhoj Terezko, dneska tento koláč upeču pro svého přítele tak doufám že se mi povede :) ... je to jednoduchý recept a jablek máme až nad hlavu :) ..pak dám vědět ;)
OdpovědětVymazatDíky za super recept, jeden jsem pekla v pátek, druhý jsem dopekla před chvílí (musím počkat až schladne), jdu si ho opsat do sešítku :), rozhodně jsme ho nepekla naposledy....
OdpovědětVymazatTak to jsem moc ráda! :)
VymazatDíky za super recept, jeden jsem pekla v pátek, druhý jsem dopekla před chvílí(čekám než vychladne), jdu si ho opsat do sešítku, protože ho rozhodně nepeču naposledy....
OdpovědětVymazatJen ho peču o dost kratší dobu než je v receptu, hold co trouba to originál...i když ten předešlý jsem nepekla doma a taky jsem 30 minut nevydržela nezakrytý...
upečen, výborný a jen se po něj zaprášilo! Moc díky Jana
OdpovědětVymazatDneska jsem konecne mela chvilku, abych upekla tenhle kolac a je uzasny :-) Zatim nejlepsi, ktery jsem upekla :-) Jdu procitat dalsi vase recepty :-)
OdpovědětVymazatJsem moc ráda, že se povedl! :)
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatPekla jsem už 4x za posledních 14 dní a vždycky se povedl a moc chutnal - jak nám, tak návštěvám :-) Děkuji za super recept, už ho mám v oblíbených ;-)
OdpovědětVymazatPecu podle Vaseho receptu uz po nekolikate a vzdy je to famozni!!!! Dekuji za skvele recepty s napadem a duvtipem :)
OdpovědětVymazatMarketa
The best food blog ever!!! Jsem nadšena :) Díky za všechny recepty, dneska toho v práci moc neudělám... ;)
OdpovědětVymazatuž je v troubě :-) díky za skvělé recepty, podle nich to zvládám i já a dopadne to vždy na jedničku, super blog!!!!
OdpovědětVymazatNejlepší apple pie! Děkuji za recept.
OdpovědětVymazatďakujem veľmi pekne za recept. skvelý koláč :) robila som už z tohtoročných jabĺk :)
OdpovědětVymazatKoláč je úplně luxusní.
OdpovědětVymazatDěkuju, taky ho mám moc ráda :) TS
VymazatTerko, šel by koláč upéct v dortové rozdělávací formě? Tuhle koláčovou nemám :-(. Díky
OdpovědětVymazatJasně, určitě šel, bude se Vám lépe vyndavat :) Tereza
Vymazata ještě mě napadá, jak se takovýto koláč vlastně vyndává z formy :-). děkuji. J.
OdpovědětVymazatBuď ho už ve formě rozkrájíte na kousky, anebo ho opatrně podeberete a vyndáte celý, oboje funguje :) Tereza
VymazatUplne najlepší jablcnik! Dnes sme dojedli A už robím ďalší! :-)
OdpovědětVymazat