Venku je jaro, fakt! Velikonoce jsou za dveřmi. Mám je ráda, protože se všichni u nás doma sejdeme a uspořádáme velkou velikonoční hostina pro všechny. Sekaná nesmí chybět, ta domácí je skvělá, plná bylinek. Když ji rozkrojíte, vykoukne vajíčko, takový malý kouzlo.
Sekaná
Ingredience pro 4 osoby:
500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
3 hrsti strouhanky
3 vejce
1 cibule nakrájená na jemno
1 stroužek prolisovaného česneku
2 lžičky dijonské horčice
mléko podle potřeby
čerstvá petrželka
majoránka
sůl, pepř
Postup:
1. V kastrůlku si uvaříme dvě vajíčka - asi jen 3 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý, ten se totiž dopeče v troubě. S vejci manipulujeme opatrně, aby se neprotrhla.
2. Do mísy dáme mleté maso, dobře osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek, strouhanku, petrželku s majoránkou, horčici, cibuli a česnek. Vše začneme ručně zpracovávat - po částech přilijeme tolik mléka, aby sekaná držela tvar.
3. Z masa vytvarueme plát, umístíme do něj dvě oloupaná vejce a vytvarueme šišku. Šišku potřeme bílkem a pečeme na 180 °C asi půl hodiny.
Opečené bylinkové brambory
Ingredience pro 4 osoby:
kilo menších bramborčestvá petrželka a pažitka
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
sůl
Postup:
1. Brambory si předvaříme tak, aby jimi projel ostrý nůž, ale zároveň nebyly úplně měkké. Brambory oloupeme a dobře osolíme.
2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo, brambory ze všech stran opečeme, přendáme do mísy a promícháme s nasekanými bylinkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat