pátek 18. března 2016

Velikonoční sekaná

Venku je jaro, fakt! Velikonoce jsou za dveřmi. Mám je ráda, protože se všichni u nás doma sejdeme a uspořádáme velkou velikonoční hostina pro všechny. Sekaná nesmí chybět, ta domácí je skvělá, plná bylinek. Když ji rozkrojíte, vykoukne vajíčko, takový malý kouzlo.

Sekaná


Ingredience pro 4 osoby:


500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
3 hrsti strouhanky
3 vejce
1 cibule nakrájená na jemno
1 stroužek prolisovaného česneku
2 lžičky dijonské horčice
mléko podle potřeby
čerstvá petrželka
majoránka
sůl, pepř


Postup:


1. V kastrůlku si uvaříme dvě vajíčka - asi jen 3 minuty, aby bílek ztuhl, ale žloutek zůstal tekutý, ten se totiž dopeče v troubě. S vejci manipulujeme opatrně, aby se neprotrhla.

2. Do mísy dáme mleté maso, dobře osolíme a opepříme, přidáme jeden žloutek, strouhanku, petrželku s majoránkou, horčici, cibuli a česnek. Vše začneme ručně zpracovávat - po částech přilijeme tolik mléka, aby sekaná držela tvar.

3. Z masa vytvarueme plát, umístíme do něj dvě oloupaná vejce a vytvarueme šišku. Šišku potřeme bílkem a pečeme na 180 °C asi půl hodiny.

Opečené bylinkové brambory


Ingredience pro 4 osoby:

kilo menších brambor
čestvá petrželka a pažitka
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
sůl


Postup:


1. Brambory si předvaříme tak, aby jimi projel ostrý nůž, ale zároveň nebyly úplně měkké. Brambory oloupeme a dobře osolíme.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a máslo, brambory ze všech stran opečeme, přendáme do mísy a promícháme s nasekanými bylinkami.


Velikonoční hostinu jsem uvařila a vyfotila pro Koloniál.

Žádné komentáře:

Okomentovat