úterý 22. března 2016

Mazanec

Mazanec je taková velikonoční klasika. Tradice, co nejlépe chutná s máslem a šálkem kakaa. Máte už svůj recept? Pokud ne, třeba se vám bude hodit tenhle můj.


Ingredience:

1 kostička droždí
100 g cukru krupice
200 ml vlažného mléka
500 g mouky hladké mouky
2 lžíce rumu
50 g rozinek
vanilkový lusk
špetka soli
kůra z 1 biocitrónu, šťáva z 1 poloviny citronu
3 žloutky
50 g pokrájených oloupaných mandlí
150 g rozpuštěného másla

1 žloutek na potření


Postup:


1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronvou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou, to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1- 2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200°C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi, dáme péct.

4. Deset minut pečeme zprudka na 200°C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvlona zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

2 komentáře:

  1. Máme doma rodinný recept a už se nemůžu dočkat, až budu mazanec za pár dní péct! :)
    K.

    www.inkpotstories.com

    OdpovědětVymazat
  2. Taky mám oblíbený rodinný recept, ale změna je život, asi vyzkouším ten váš ;-)

    OdpovědětVymazat