Tohle byla moje koblihová premiéra. O víkendu, když šli všichni po obědě odpočívat (spát), podnikla jsem tuhle dobročinnou akci. A stálo to za to!
Ingredience:
500 g hladké mouky
50 g cukru krupice
250 vlažného mléka
30 g droždí
50 g másla
3 žloutky
2 lžíce rumu
citronová kůra
špetka soli
kvalitní marmeláda
slunečnicový olej na smažení
Postup:
1. Změklé máslo utřeme důkladně s cukrem do pěny, po jednom do něj zašleháme žloutky a rum. Odlijeme si část mléka, přidáme do něj dvě lžíce mouky a lžičku cukru, rozdrobíme droždí, vše zamícháme a necháme vzejít kvásek. Do směsi přidáme kvásek a vlažné mléko. Po částech přisypáváme mouku. těsto přendáme do robotu a necháme hnětat asi 5 minut. Případně se dá těsto uhnětat v ruce, ale je to dřina, chce to aslepoň 10 minut s vařečkou. Těsto necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
2. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme placku. Na polovině těsta si skleničkou naznačíme kroužky, poklademe džemem. Vykrájíme si kolečka a skleničkou přimáčkeneme k naznačebým kolečkům. Tuhle fázi je třeba udělat důkladně, koblihy se nesmí nikde otevírat, protože by do nich natekl olej při smažení. Koblihy necháme ještě 20 minut vykynout. V polovině kynutí otočíme rubem nahoru, aby koblihy kynuly stejnoměrně.
3. Rozpálíme si olej a koblihy v něm z obou stran smažíme, pozor na připalování, smažíme spíš zlehka. Začneme jednou stranuou a přikryjeme pokličkou, pak odkryjeme, otočíme a dosmažíme. Oleje musí být opravdu plný hrnec, koblihy musí plavat.
Mňam, babička dělala teď taky koblihy na fašank, mohla bych toho sněst kýble. :D
OdpovědětVymazatDobrý den, chci zkusit Váš recept, ale máte tady napsané máslo utřeme s cukrem a v ingrediencích nemáte napsáný cukr, tak se chci zeptat kolik ho tam teda má být?
OdpovědětVymazatPředem děkuji za odpověď
Je to 50 g cukru krupice, děkuji za upozornění. Tereza
Vymazat