Bábovka je klasika. Klasika, kterou můžete přibalit na dlouhou cestu, potěšit s ní kolegy v práci a nebo podávat v něděli s horkým kakaem. Zkuste tuhle plnou ořech a citronu, bude vám chutnat.
Ingredience:
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
250 g hladké mouky
200 g cukru krupice
1 citron(kůra a šťáva z 1/2 citronu)
90 g mletých ořechů (mandlí nebo vlašáků)
lžíce vanilkového cukru
2 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce rumu
špetka soli
můžete přisypat špetku sušené levandule
Postup:
1. Předehřejeme si troubu na 180°C a oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky metličkou ušleháme s polovinou cukru a s vanilkovým cukrem. Směs vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané, světlé pěny, postupně přiléváme mléko, rum, olej a citronovou šťávu.
2. V druhé míse smícháme mouku, ořechy, kypřící prášek, špetku soli, zbytek cukru a kůru z citronu.
Suchou směs vmícháme do tekuté. Ušleháme si z bílků pevný sníh a poté ho opatrně stěrkou po částech vmícháme do těsta.
3. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme těsto do formy, stěrkou srovnáme povrch a pečeme asi 50 minut nebo až nebude ulpívat těsto na zapíchnuté špejli.
Vypadá moc dobře, osobně bych asi dala bokem ořechy, i když druzí by si naopak pochutnali, ale dostala jsem na tu citronovou chuť. :D
OdpovědětVymazatVyzkoušeno, je vynikající!!!
OdpovědětVymazat