úterý 29. července 2014

Foodlover griluje - omáčky ke grilování

Před půl rokem jsme se přestěhovali z Dejvic na Žižkov. Nabyli jsme 30 metrů čtverečních nového domova, pozbyli jsme terasu, která nám tolik přirostla k srdci. Byla to takový malý koutek nad všemi ostatními domy, skrytý od okolních očí, dalo se na ní v létě spát i grilovat. Řekli jsme si, že nebudeme truchlit a grilování se nevzdáme, máme v okolí dva krásné parky. Marek zakoupil krásný gril na dřevěné uhlí, stál 400 korun, bohužel se na něm nedalo nic ugrilovat a navíc jsme vykouřili celý park. Místo něj jsme před pár týdny pořídili Lotus Grill. Hádám, že jste o něm už slyšeli, objevuje se všude a objevuje se tam právem, protože už dlouho mě nic tak nenadchlo.

Lotus Grill  funguje normálně na dřevěné grilovací uhlí, má ale oddělenou část, kde hoří uhlí (takový malý košíček), a kam odkapá šťáva z grilování, díky tomu nekouří. Do parku nebo na balkón ideální. Teoreticky by mělo jít použít kterékoli dřevěné uhlí, ale vzhledem k tomu, že na 1 grilování spotřebujete jen 150 g, vyplatí se koupit to originální od výrobce, u kterého garantuje bezkouřovost. Navíc, když gril převrhnete, nic se nestane, uhlí se ale nevysype, nic nezačne hořet a nic si nepropálíte. Pokud máte třeba malé děti, tuhle funkci určitě oceníte. V grilu je zabudovaný jakýsi větráček na tužkovou baterku, díky kterému je rozehřátý na správnou grilovací teplotu asi za 2 minuty. Jedny a ty samé baterky nám tam vydržely zatím 6 grilování. Ke grilu dostanete rovnou i obal, který hodíte na záda nebo do ruky a můžete na piknik. Co zase užijeme my je, že gril má dva pláště, a proto zvenku není horký, lehce ho někam přesunete a nebo právě za krátkou chvíli po grilování sbalíte. Pokud jste na tom jako my a hledáte řešení do města, za mě palec nahoru.

Teď si jen přeju, aby zbytek léta bylo krásně a my mohli v parku trávit spoustu hezkých večerů. 


A teď už ke grilování jako takovému. My nejčastěji grilujeme maso, jednoduše naložené. Vyplatí se koupit plátek opravdu kvalitní, například krkovička je skvělá, potom nepotřebujete nic víc než pepř, sůl, olivový olej a pár bylinek. Naopak u nekvalitního masa se s marinádou můžete přetrhnout a stejně to nebude ono. Nicméně třeba kuřeti určitě marináda prospěje. Předvařené brambory, čerstvá grilovaná zelenina, hermelín, to jsou naše tradiční položky. A když si to chceme opravdu užít, tak jako dezert třeba i grilovaný ananas s mascarpone. O tom všem ale třeba zase v dalších grilovacích dílech, dneska jen omáčky. Já mám z těch domácích nejradši cibulový dip, rajčatovou salsu a dip z červené řepy. Do omáček je podle mého názoru dobré investovat čas, protože obyčejné  grilované brambory to potom pozvedne na úplně jinou úroveň.

Dip z červené řepy


1 uvařená nebo upečená červená řepa
citronová šťáva
sůl a pepř
1 lžíce majonézy

Postup:


Vychladlou červenou řepu rozmixujeme na jemno, bohatě zakapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Vmícháme lžíci majonézy a nebo třeba zakysané smetany. Necháme v lednici vychladit.


Rajčatová salsa


3 rajčata
1 polovina červené cibule
1 stroužek česneku
chilli
čerstvý koriandr
limetová šťáva
sůl a pepř
lžička cukru
lžíce olivového oleje
zelená paprička jalapeno
čerstvá petrželka

Postup:


Rajčata překrájíme na půl, zalijeme horkou vodou a oloupeme slupky. Do mixéru dáme všechny ostatní zbylé ingredience a rozmixujeme na vhodnou konzistenci - aby ze směsi nebyla úplná kaše. Přes jemné sítko slijeme přebytečnou vodu. Dáme do lednice vychladit.

A pro ilustraci ještě přidávám pár fotek z iPhonu.


8 komentářů:

  1. Á, Parukářka :-) Tak až odtamtud někdy, až půjdu z práce, ucítím lákavou vůni, aspoň budu vědět, kdo za tím vězí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. My jeste davame do repovy cesnek :)

    OdpovědětVymazat
  3. My jeste davame do repovy cesnek. :)

    OdpovědětVymazat
  4. A koupili jste ho kde? A za kolik?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K dostání je třeba v Datartu, stojí okolo 4 tisíc korun.

      Vymazat
  5. Výborné omáčky, určitě je brzy vyzkouším!

    OdpovědětVymazat