neděle 20. července 2014

Celozrnná bábovka s mákem a citronem

Chtěla jsem upéct něco na cestu do Ostravy, kam jsme odjížděli na festival. Inspirovala jsem se u Terky na výpečkách, bábovka je na cestování skvělá a kombinaci máku a citronu mám navíc doma vždycky. Těsto jsem připravila ve zdravější variantě a podle svého receptu. Upekla jsem ji ve středu, mělo to háček, ve čtvrtek jsem neměla co zabalit.


Ingredience:


4 vejce
100 ml vody
100 ml oleje
250 g mouky (1:1 pšeničná celozrnná jemně mletá a pšeničná polohrubá)
100 g třtinového cukru
100 g agáve sirupu
1 citron (šťáva a kůra zvlášť)
3 lžíce máku
1 vanilkový cukr
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička rumu


Postup:


1. V míse si ušleháme žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a agáve sirupem, postupně přiléváme olej s vodou. Směs musí zbělat. Poté přidáme všechny další složky vyjma bílků, tedy nejdříve citron, mák, rum a nakonec postupně zašleháváme i mouku s práškem do pečiva.

2. V jiné míse do tuha ušleháme bílky, které opatrně a důkladně vmícháme do žloutkové směsi. 

3. Do formy nalijeme připravené těsto a v troubě předehřáté na 180°C pečeme asi 50 minut.


18 komentářů:

  1. Ta vypadá báječně! Já jako malá mák nesnášela, čím jsem starší, tím mu přicházím víc na chuť (asi jako olivám a dalším "dospěláckým" věcem). Jako náplň do buchet mi chutnat nebude asi nikdy, o víkendu jsem ale dělala muffiny s mákem a rybízem a snědla jsem je málem skoro všechny sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se mi taky stává, časem se prostě chutě člověka změní. :A v tom je to kouzlo.)

      Vymazat
  2. Mňam mák miluji a v kombinaci s citrónem, to bude skvělá letní bábovka, určitě brzo vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá nádherně! Jen by mě zajímalo, jestli je vláčná, nebo sušší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivo, je moc dobrá, něco mezi, ale rozhodně ne "dusivá" :) T.

      Vymazat
  4. Lze agáve sirup nahradit cukrem?

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    to je krása! (ostatně jako vždy :)
    Měla bych jeden technický dotaz. Mám stejnou formu, ale bábovka se mi z ní strašně špatně vyndavá. Vždycky se mi ty ostré hrany připečou, přichytí nebo rozdrobí. Nemáš nějaký tip jak na to? Velice díky.
    Káča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káčo, já mám silikonovou formu, vždycky ji ještě pro jistotu kompletně vytřu olejem. Případně vyzkoušejte o chlup menší teplotu. Po upečení nechám trochu zchladnout a až potom ji vyndavám. Bohužel jiný trik nemám :) T.

      Vymazat
    2. Ahoj, děkuju za odpověď. Já mám ale bohužel formu kovovou, tak to z ní jde asi ještě hůř...

      Vymazat
  6. mňam právě jsem ji upekla a je výborná moc děkuji za recept a inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky jsi byla na Colours? A na jakých dobrotách sis tam pochutnávala? Bábovka vypadá skvěle. Myslíš, že by šlo udělat verzi bez máku (to víš, někteří mák moc nemusí :()

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný recept, všem moc chutnalo, díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Terezko, kde je k sehnání tak krásná forma?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V domácích potřebách u nás za domem na Žižkově :)

      A nebo myslím, že v mnoha eshopech bude k dostání. Má údajně tvar kytky :)

      T.

      Vymazat