pondělí 17. června 2013

Jak na bagel

Mám ještě v živé paměti náš únorový výlet do New Yorku. Vyčerpaná z 12 hodinového letu, choroby z letecké klimatizace a časového posunu jsme první ráno navštívili nejbližsí kavárnu, kterou jsme na Broadway našli. Dala jsem si bagel s vejcem, kávu a pochopila, že bagely jsou pro New York prostě nepostradatelné. Snědli jsem jich potom ještě desítky, jsou hutné a tuhé, tak to má být. Pokud tedy nemáte rádi tužší pečivo, nebude tenhle recept zřejmě váš šálek kávy.




Ingredience na 10 kousků:


450 g hladké mouky (350 g hladké a 100 g hladké pšeničné chlebové, obejdete se ale i jen s obyčejnou hladkou)
300 ml teplé vody
Lžička a půl soli
4 lžíce cukru krupice
7 g sušeného droždí

Jeden bílek a lžíci vody

Suroviny na obložení podle libosti (šunka, rukola, rajče, pečené kuře, mozarella, uzený losos, cream cheese, ...)

Postup:


Do misky si nasypeme 7 g droždí, zalijeme 100 ml teplé vody(teplé, ne horké, ta kvasinky zabíjí a těsto potom nenakyne) a přidáme lžičku cukru. Metličkou vše prošleháme a necháme 10 minut stát.

Do směsi přilijeme dalších 200 ml teplé vody, opět prošleháme a přelijeme do větší mísy, po částech zašleháváme mouku, kterou jsme si předem promísili se solí. Sůl se nikdy nesmí dostat do přímého kontaktu s kvasnicemi, protože je zabíjí stejně jako vařící voda.

Dokud to jde, zašleháváme mouku metličkou, potom už hněteme jen vařečkou, Když přidáme všechnu mouku, vyklopíme si těsto na vál a hněteme ručně. S těstem se hezky pracuje, je hladké a pružné. Čas od času ho podsypeme moukou, aby se nám nelepilo k válu a opravdu dobře propracujeme do naprosto hladké konzistence, trvá to minimálně 5 minut. Těsto uložíme do mísy vytřené olejem, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu v teple nakynout.





Až těsto zdvojnásobí svůj objem, předehřejeme si troubu na 200°C, do velkého hrnce nalijeme dva litry vody, přidáme zbylý cukr a necháme vařit. Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozdělíme na 10 stejných kousků. Každý kousek zpracujeme (prohněteme) důkladně do kuličky, kuličku dobře zploštíme a uděláme do ní prstem nebo vařečkou díru. Bagel nasuneme na prst a krouživým pohybem prstu zvětšíme díru. Nebojte se díru udělat opravdu velkou, těsto vařením a pečením hodně nabude, a pokud byste díru udělali malou, vyšla by vám spíše houska bez otvoru než bagel.




Bagely po čtyřech naházíme do vroucí vody a vaříme minutu, obrátíme a vaříme další minutu. Vyndáme na čistou a suchou utěrku, necháme důkladně oschnout, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem rozšlehaným se lžící studené vody.

Pečeme asi dvacet minut, důkladně hlídáme, moje trouba obecně peče pomaleji, takže vám možná bude stačit kratší doba.

Podáváme se smetanovým sýrem typu Philadelphida, bagel můžeme sníst na slano i sladko, na mnoho způsobů.


Recept pochází z časopisu Apetit, č. 4 z roku 2006.

20 komentářů:

  1. Kéž by si to šlo vzít přes display a v klidu se najíst. :D jsem v kuchyni neschopná, takže než se do tohoto pustím, umřu hlady :D Vypadá to vážně skvěle

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímalo by mě, jestli v NY chutnají stejně jako ty, co se dají koupit u nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teedo, mně se zdá, že v NY jsou ještě tužší než ty, co kupujeme u nás. Jinak chuť podobná bych řekla.

      Vymazat
  3. to vypadá dost dokonale :-)

    OdpovědětVymazat
  4. to vypadá výborně :-) bára

    OdpovědětVymazat
  5. Terko, mas uzasny blog, krasne fotky, inspirace na spoustu receptu, co urcite o prazdninach vyzkousim:) Narazila jsem na blog uplnou nahodou, jsem z nej nadsena a navic koukam, ze jeho majitelkou je moje spoluzacka z rocniku, kterou znam tak trochu od videni, svet je maly:):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svět je opravdu malý a o náhody tu není nouze :) Prázdniny jsou ke zkoušení receptů ideální! :)Díky moc.

      Vymazat
  6. Bagely miluju! Kupuji je v M&S kdykoliv jsem v Praze...:) což bohužel znamená ne moc často..
    určitě je budu muset vyzkoušet sama..vypadají nádherně :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásná foto dokumentace, skvělý web, hned ukládám:)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné bagely, včera jsem dělala celozrnnéa tak hezky nevypadají, ale jíst se to dá a to je hlavní:)

    OdpovědětVymazat
  9. Jednoduše vypadající recept, určitě vyzkouším. Jen se chci zeptat, jestli někdo nezkoušel bagely sladké? Skořice a rozinky? Ty má rád můj bratr, že bych mu udělala radost... :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Můžu bagely použít, jako housky k hamburgerům?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to nedoporučuju, k hamburgerům potřebujete měkkiu housku, bagel je tuhý.

      Vymazat
  11. Konečně recept na bagely, který snad bude fungovat:)) Moc děkuju. Máte nádherný web a zálibu v dobrém jídle z kvalitních surovin, stejně jako já. Učím svoji rodinu jíst jednoduše a zdravě a Vaše recepty jsou většinou vždy to pravé. Včera jsem vařila cibulačku, dnes se chystám na bagely a na Nový rok chci vyzkoušet cheescake.

    OdpovědětVymazat
  12. chtěla jsem se zeptat, jak dlouho bagely vydrží čerstvé... když je dnes večer upeču, tak v pátek k snídani ještě budou k snědku? :)

    OdpovědětVymazat
  13. Hezký den, předem bych chtěla poděkovat za super recept. Bagely jsem dnes pekla už podruhé, bohužel ale vůbec nejsou tak vysoké, jako je máte na fotkách. Může to být tím, že jsem 150 gramů mouky nahradila celozrnnou a použila čerstvé droždí? Díky!

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj Terko, tak jsem dnes poprve zkusila bagely podle Tveho receptu. Ja si sem tam koupim bagel v Publixu, nevim jestli je Publix v New Yorku, ale tady na jihu USA je to "lepsi" retezec potravin. Pravdou je, ze jsem nikdy nezkusila originalni bagel z New Yorku, takze muzu srovnavat jen s tim supermarketovym... mela jsem jen hladkou mouku a uz i probehlo prvni testovani a musim rict, ze prvni pokus mi asi nevysel uplne stoprocentne, protoze nemaji takovou tu hutnou konzistenci, na kterou jsem se tesila. Muze to byt tou chybejici chlebovou moukou? Nebo treba ne prilis vykynute testo? Chutna mi i nehutny :), uvidim, co na to rekne ma americka polovicka :).

    OdpovědětVymazat
  15. Ahoj Terko, dneska jsem vyzkoušela v celozrnné podobě a vydařily se přesně podle představ :) Díky za skvělý blog! Tereza

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za super recept! Dnes jsem pekla a povedly se. MŃam!!

    OdpovědětVymazat