Čas vysvědčení byl pro mě jako dítě vždycky radostný. Nadcházející dva měsíce volna, konec školy a navíc ještě moje narozeniny ve stejném období vždycky byly zárukou, že za odměnu od rodičů a prarodičů něco dostanu. Pokud chcete svým dětem udělat stejnou radost, jako jsem měla já jako dítko školou povinné, a rozhodnete se je odměnit za jejich snahu během školního roku, zkuste třeba tyhle jahodové dortíčky. Nic nepotěší dětskou dušičku tolik než kousek růžového dortu z tolik milovaných jahod.
Ingredience na 4 dortíčky:
Těsto:
4 vejce
200 g polohrubé mouky (100 g mouky lze nahradit zdravější špaldovou variantou)
180 g třtinového cukru
100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
1 lžička prášku do pečiva
1 čajová lžička oleje
Krém:
250 g krémového sýra Philadelphia (alternativou je Buko)
200 g smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
lžíce moučkového cukru
150 g čerstvých jahod
na dozdobení čerstvé jahody
Postup:
1. Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech si vymažeme olejem a na něj dám ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.
2. Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy, přidáme k nim horkou vodu, lžičku oleje a připravený cukr. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šleháme, dokud se směs hezky nezpění a trochu nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty. Vedle v jiné míse si ušleháme dotuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet). Dáme dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je mícháme, aby bílky nespadly, a mezitím do směsi po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Celá směs je lehká a nadýchaná jako peříčko.
3. Těsto navrstvíme na připravený plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Dáváme pozor, abychom korpus nespálili, každá trouba peče trochu jinak.
4. Připravíme si krém - krémový sýr v míse dobře utřeme s moučkovým cukrem. V další míse si uděláme jahodový "žahour" - rozmačkáme jahody s cukrem vidličkou, odebereme jahodovou šťávu tak, aby zbyla jen dřeň. Vyšleháme studenou smetanu a smícháme všechny tři složky. Necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny. Pokud dortíky chceme například převážet nebo je konzumovat později, můžeme do smetany přidat ztužovač šlehačky a celou náplň budeme mít pevnější. Je potřeba ale počítat s tím, že ztužovač trochu mění chuť, podle mého názoru negativně.
5. Skleničkou si vykrájíme z těsta 12 kruhů, které promazáváme ztuhlou náplní. Na vrch ještě dozdobíme jahodami.
To je naprostá dokonalost a nádhera, není nutno podotknout více. Jsi šikovná!
OdpovědětVymazatJé, děkuji! :)
VymazatOpět krása, prázdninové pohlazení nejen pro děti, vždyť někteří dospěláci se těší taky, viz JÁ,šikulka Terezko
OdpovědětVymazatOpět krása, prázdninové pohlazení nejen pro děti, vždyť někteří dospěláci se těší taky, viz JÁ,šikulka Terezko
OdpovědětVymazatKrásná jednoduchost a určitě dokonalá chuť :)
OdpovědětVymazatMńam, tohle si co nevidět udělám :)
OdpovědětVymazatDokonalé! Hned si Váš blog ukládám mezi oblíbené, to je pastva nejen pro oči :-)
OdpovědětVymazat