úterý 11. června 2013

Bezinkový sirup

Pokud rádi pijete šťávy ředěné vodou, vyrazte si natrhat poslední zbytky bezu, než odkvete a udělejte si domácí bezinkový sirup. V létě ho můžete ředit sodovkou a pít s ledem, je to hrozně osvěžující nápoj. Varování pro alergiky: trhejte velice opatrně!

Ingredience:


2 litry vody
40 velkých bezových květů
70g kyseliny citrónové
2 citróny
2kg cukru
láhve o celkovém objemu 3 litry


Postup:


1. Vodu necháme převařit a úplně! vychladnout. Přisypeme kyselinu citrónovou a oloupané a na kousky nakrájené citróny. Květenství bezu opláchneme pod vodou, abychom je zbavili případných nečistot a hmyzu, vložíme je do připraveného nálevu. Necháme celou směs vylouhovat 24 hodin. 

2. Po 24 hodinách přecedíme přes čistou utěrku, přidáme cukr a za občasného míchání přivedeme k varu. Sesbíráme pěnu (téměř nadlidský úkol) a vařící nalijeme do vyvařených, horkých a suchých lahví. Navrch kápneme trošku alkoholu, necháme pozvolna vychladnout a uložíme do lednice. Šťáva by měla v lednici vydržet až rok, za tuhle informaci ale neručím. Pokud tedy chcete sirup skladovat takhle dlouhou dobu spíš bych se přimlouvala sklenice ještě pro jistotu zavařit. Sirup skladujeme normálně v lednici a ředíme vodou. 

Recept jsem si vypůjčila od CHEZ Lucie a tímto za něj mnohokrát děkuji, je perfektní.
http://luciedvorakova.blogspot.cz/2012/05/trikrat-jarni-sirup.html

15 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem koukala na bezové menu na blogu Menu domů. Ona je právě bezová sezóna, že všichni "bezujou"? :) Možná se vypravím do přírody nějaký hledat. Zní to jednoduše. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Minulý rok jsem jej zkoušela a nepovedl se :(. Možná proto, že jsem bez dala do NE ÚPLNĚ VYCHLADLÉ vody. Sirup byl tmavý a spíš cuktový než bezový..:( letos ale nevím, kde v Brně bych na bez natrefila, tak se asi budeme muset bez nej obejít :( :(

    OdpovědětVymazat
  3. My zase máme recept na mírně alkoholický bezový nápoj, kdy květy kvasí s droždím :-) Sirup taky zkusím :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle sirup zkusím. My máme zase recept na mírně alkoholický nápoj, kdy květy kvasí s droždím.

    OdpovědětVymazat
  5. Dnes jsem objevila tento blog náhodou, když jsem hledala recept na špenátový quiche. Musím pochválit :) moc hezky nafocené a prezentované. Je vidět, že foodlover tvoří s opravdovou láskou a vášní ;) děkuji za inspiraci na další dobrá jídla, která je potřeba vyzkoušet! a tady jeden komentář ode mne k bezinkovému sirupu......

    Pokud chcete bezové šťávy udělat opravdu hodně a nevíte jak skladovat, tak doporučuji vypláchnout skleněné lahve před nalitím šťávy dobrou slivovicí (stačí jeden panák a použít na všechny lahve) potom nalít šťávu a pořádně utáhnout. Takto můžete skladovat na tmavém místě i bez lednice. My to tak praktikujeme už třetí rok a šťávu máme vždy do dalšího květu bezu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jdu natrhat bez, navnadila jste mě. Taky se bezové květy prý dají smažit v těstě jako na palačinky, tak to vetmu všechno najednou, když už budu u bezového keře...
    Jak dlouho tenhle sirup vydrží? Slyela jsem, že někteří ho normálně zavařujou - sterilizujou. Děláte to? Vydrží sirup i bez toho, nebo se musí konzumovat rychleji??
    Díky moc za odpovědi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nezavaříte, radila bych skladovat v lednici a zkonzumovat dříve. Musím říct, že jsem sirup dělala letos poprvé, tudíž nejsem schopná zaručit, zda vydrží pouze tím, že ho ohřejete a lijete za tepla, ale měl by.

      Vymazat
  7. Chystám se na něj letos poprvé a trochu se bojím, co z toho bude. Momentálně se mi bez louhuje ve vodě a jsem trochu vyděšená, neb byla voda ještě teplá, když jsem do něj květy přidala...No, tak teď už nezbývá než to nechat svému osudu :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
    newest twitter updates. I've been looking for a plug-in
    like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
    like this. Please let me know if you run into anything.

    I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

    Feel free to surf to my web blog ... pity 2014 formularze

    OdpovědětVymazat
  9. Hello! I've been following your blog for a long time now and
    finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas!
    Just wanted to say keep up the good work!|

    Stop by my web blog :: ministerstwo finansów druki - sekpedia.sek.net -

    OdpovědětVymazat
  10. Miluju ho! Dělám ho každý rok a vždycky je hned pryč! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Loni jsem ho vyzkoušela poprvé a byl úžasný! Akorát, že ho většinu vypil můj tehdy in, dnes již ex. Takže si ho letos zopáknu a vychutnám úplně sama :-))

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem loni dělala sirup poprvé,byl výborný a vydržel, než se vypil - do února. Recept je poněkud jiný a to, že se vůbec nevaří a nedává ani citron, jen cukr a kyselina citronová. Takto si dělám nyní i sirupy např. z petrklíčů, kopřivy, pampelišky a lípy.

    OdpovědětVymazat