Jsem zřejmě největší nervák, kterého sama znám, navíc jsem hrozně pověrčivá. Důsledkem je, že mám vybudovaný systém několika "předzkouškových" rituálů a navíc jeden "pozkouškový" (ten je nejpříjemnější). Když uspěju, ještě ten den něco upeču. Je to taková hezká chvilka, jakoby za odměnu. Tentokrát jsem vyzkoušela jablkový koláč se smetanou, který vyšel v březnovém Albert magazínu. Moje hodnocení najdete úplně dole v článku.
Ingredience:
Na těsto:
200 g hladké mouky50 g polohrubé mouky
125 g másla, pokojové teploty
špetka soli
1 vejce
Na náplň:
15 g másla1½ lžičky citronové šťávy
65 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc
1–1½ lžičky calvadosu
3–4 jablka, oloupaná, nakrájená na půlměsíčky
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Obě mouky vsypte do mísy robotu, přidejte kousky másla a špetku soli a mixujte do hmoty podobné písku. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a opět krátce mixujte. Pak směs přendejte na pomoučenou pracovní plochu a asi půl minuty hněťte do hladkého těsta. To rozválejte na centimetr silnou placku. Zabalte ji mezi archy potravinářské fólie a na třicet minut dejte do chladničky.
2. Těsto vyndejte a ve fólii rozválejte do 2mm tloušťky, pak odtrhnete jednu vrstvu fólie a testem vyložte formu s odnímatelným dnem (o průměru 22 cm, vysokou 3–4 cm). Sejměte druhou fólii, těsto přitlačte k formě a zhruba 2 mm jej ohněte přes okraj formy, zbytek odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a dvacet minut znovu chlaďte.
3. Mezitím udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z ohně, vmíchejte calvados a dejte stranou.
4. Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších patnáct až dvacet minut, aby jablka začala karamelizovat.
5. Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě deset minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.
Můj verdikt:
Chuť zkaramelizovaných a calvadosem ovoněných jablek spolu se smetanovým krémem je opravdu perfektní. Bohužel výtku mám k těstu, které je na můj vkus tvrdé. Boky jsem podle receptu udělala asi 2 cm vysoké, což je opravdu zbytečně moc, okraje koláče, které se nenasáknou jablky jsou potom tvrdé a hlavně ne úplně dobré.
Příště bych zvolila moje ověřené koláčové těsto, které najdete například tady - v receptu na hruškový koláč s čokoládou, je opravdu hezky měkké, moc dobré a spolu s jablky a krémem bude fungovat (myslím) hezky.
za prvé gratulace ke zkoušce! na "za druhé" už se asi nezmůžu nebot mám co dělat abych si utírala slinu, vypadá to báječně a s tím calvadosem to i zahřeje, ne? :)
OdpovědětVymazattaky jsem dělala...bez calvadosu a jablka jsem navrstvila až téměř k okraji...i tak byl okraj opravdu trochu tvrdší...ale jinak je koláč výborný! :)
OdpovědětVymazatkoláč je výborný :-), upečeno s druhým těstem v odkazu. bára
OdpovědětVymazata¨možná hloupý dotaz, ale jablka předem oloupat?? koláč vypadá báječně a chtěla bych ho zkusit :))
OdpovědětVymazatAlžběto, vůbec není hloupý, oloupejte. :)
Vymazat