středa 9. ledna 2013

Hovězí nudličky na červeném víně

V zimních měsících mám vždycky chuť na maso, okolo října až listopadu se ze mě stává masožravec a pouští mě to až někdy začátkem března. V tomhle období si výjimečně udělám i hovězí, které je pro mě opravdu sváteční záležitostí. Nudličky na červeném víně jsou jídlo do zimy, které vás zahřeje a zasytí, takže pokud leden nepatří k vaším nejoblíbenějším měsícům (k mým tedy rozhodně nepatří), třeba vám spraví náladu.


Ingredience pro 3 osoby:


1 větší mrkev
2 šalotky
1 lžíce rajčatového protlaku
100 ml červeného vína
100 - 200 ml vývaru
9 žampionů
300 - 400 g hovězí roštěné nebo svíčkové
bobkový list
sůl, pepř

asi 10 větších brambor
olivový olej
sůl
v pikantnější verzi - česnek, kmín, paprika

Postup:


Mrkev si nakrájíme na tenké plátky, cibuli na větší kousky, hovězí roštěnou na nudličky. Do pánve dáme 3 lžíce olivového oleje, opečeme nejdříve cibuli s mrkví, potom přidáme hovězí maso. Maso se zeleninou restujeme asi 4 minuty, přidáme lžíci protlaku, osolíme, zalijeme vývarem, vínem, přihodíme dva bobkové listy. Stáhneme trochu teplotu a necháme vše pomalu vařit. Pokud máte kvalitní maso, mělo by být měkké, až se vám vydusí téměř všechna tekutina. Pokud je maso ještě tvrdé, nezbývá vám nic jiného, než přidat trochu vody vývaru nebo vína a dusit, dokud maso nezměkne, opravdu hrozně záleží na mase. Žampiony si buď orestujte vedle na lžíci oleje, jako já (jsou křupavější) nebo si je přihoďte ještě na začátku k zelenině, ragú tak dostane houbovou chuť.

Brambory očistěte a celé předvařte cca. 15 minut ve vařící vodě, téměř do měkka. Brambory nechte trochu vystydnout, nakrájejte na měsíčky, dejte do pekáče, osolte, potřete olivovým olejem, opepřete. Pečte cca. 15 minut na 200 °C. Kdo by chtěl mít brambory pikantnější, udělá si kořenící směs z olivového oleje, česneku, kmínu a papriky.


7 komentářů:

  1. mnam, mám chut uplne na vsechno na blogu :) parádní recepty, hezky vyfocené, přímo k nakousnutí

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    tak to je pecka. Jsem vášnivej kuchař amatér, sháním recepty kde se dá a najednou najdu zlatou žílu.
    Máš náááádhernej blog. Ty jídla, ty dobroty. Zkusil jsem tvůj triple chocolate mousse cake a byl tak lehký, že si ho přátelé museli přidržet rukou aby neuletěl:-), když se do něj pustili.
    Jsi pro mne inspirací s velkým I!!!!
    Teď jdu vařit hovězí nudličky na víně, v lednici mi odpočívá pěkný kus svíčkový, tak drž palce..
    Jovan . tvůj fanda:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý Jovane, já se úplně červenám :) Jsem moc ráda, že se dort povedl. Více takových čtenářů prosím :)

      Vymazat
    2. Ahoj znova,
      jen hlásím, že já i můj partner (který je na jídlo moc náročný) jsme si moooc pochutnali.
      Nudličky na víně prostě bašta.
      Přeji krásný den
      Jovan :-)

      Vymazat
  3. Vynikající recept, vyzkoušeno a určitě jsem ho nevařila naposledy...děkuji :) I zbytek blogu je pro mne velkou inspirací, jen tak dal...

    OdpovědětVymazat
  4. Moc dobrý oběd a to je přítel odpůrce vína a otřásá se odporem jen co ho cítí, ale teď se olizoval až za ušima :) Jdu projít celý blog ať se zase inspiruji :)
    Di

    OdpovědětVymazat