sobota 27. října 2012

Jablkové lívance se skořicí

Na podzim mám takové zvláštní chutě. Na zdravosti ani pomyšlení, za to cokoli sladkého mi hrozně zvedá náladu. V tomhle ročním období většinou ani nemám výčitky svědomí a ty chvilky s něčím sladkým a šálkem něčeho horkého mi dodávají energii, optimismus a sílu bojovat s deštěm, zimou a šedí za oknem. Občas začnu s bojem hned ráno a udělám si hrneček kakaa a jablkové lívance se skořicí, to mám potom hezčí celý den. Jablkové lívance jsou jemnější a měkčí než ty klasické, doplněné špetkou skořice mi prostě k podzimu sedí! Vyzkoušejte sami…

Na fotce je varianta s posledními letošními jahodami a javorovým sirupem.


Ingredience:

2 střední jablka
Čtvrt kila hladké mouky
Půl litru mléka
2 vajíčka
1 pytlíček vanilkového cukru
1 lžíce rozpuštěného másla
1 lžíce cukru krystal
Špetka soli
Půl lžičky skořice
Olej na smažení
K podávání: Cukr moučka se skořicí/ javorový sirup/ tvaroh / ovoce. Prostě cokoli, co máte rádi.

Jablka si oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a dáme na stranu do mísy, přidáme půl lžičky skořice.

Oba cukry, lžíci másla a mléko smícháme v kastrůlku, postavíme na plotnu a mléko prohřejeme, dokud se v něm máslo a cukr nerozpustí. 

Trochu vychladlou mléčnou směs přilijeme do mísy s jablkama a přidáme hladkou mouku, vajíčka a špetku soli. Vše dobře metličkou promísíme. Pečeme v lívanečníku na trošce oleje.  Ještě teplé obalíme v cukru moučka se skořicí nebo podáváme podle vlastních preferencí. 

Já mám ráda třeba i variantu s jahodami a javorovým sirupem. Jahody sice k podzimu moc nesedí, ale občas prostě neodolám, když je ještě někde zahlédnu.

11 komentářů:

  1. Wow to vypadá úžasně. Máš mimochodem jedny z nejlepších fotek z foodblogů.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za recept, risknul jsem zimní jahody a bylo to výborné :) mé foto http://instagram.com/p/VjWSi9RBOv/

    OdpovědětVymazat
  3. ty vypadají úžasně! :) banánové už jsi zkoušela? ty jsou ještě lepší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdysi dávno jsem je zkoušela, možná se do nich znovu pustím, když slyším tu chválu :)

      Vymazat
  4. Když nemám lívanečník, půjdou mi i tak udělat ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že jedna slečna mi o nich psala, že je dělala na normální pánvičce. Nebudou tak úhledné, ale na chuti jim to určitě neubere :)

      Vymazat
  5. Můžu to udělat z celozrnné mouky? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyzkoušela jsem.. Na mě byly moc vlhké.. Klasika bez jablek je rozhodně lepší :)

    OdpovědětVymazat