Já jsem vyloženě „těstový typ“,
vyjídám patičky u štrůdlu, ujíždím na croissantech u a miluju skořicové šneky,
které vlastně nejsou nic jiného než těsto, máslo a skořice. To je asi právě ten
důvod, proč jsem se do jablečného crumblu pustila až letos. Crumble – ovoce
navrchu zasypané drobenkou a celé zapečené - prakticky nemá těstový základ. Moje
sestra je naopak blázen do rebarborové verze, a tak mě vlastně trochu
přesvědčila… Musím se ale přiznat, že nakonec je jablečný crumble spolu
s dýňovou polévkou jeden z mých nejoblíbenějších receptů tohoto
podzimu – tolik mě nadchnul, že jsem nejdřív udělala jeden, za den druhý a
tohle je můj třetí v tomto týdnu!
Co budete potřebovat:
Středně velká zapékací mísa
450 g jablek
2 balení vanilkového cukru
mletá skořice
Na drobenku:
250 g mouky – já míchám 150 g špaldové a 100 g hladké
150 g cukru krupice nebo třtinového
170 g másla
Postup je opravdu jednoduchý.
Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostičky a dejte na dno zapékací mísy, posypejte mletou skořicí a 2 vanilkovými cukry. Vedle do mísy si dejte na kostky
nakrájené máslo, mouku a cukr a vypracujte drobenku. To znamená, že prsty směs tak dlouho zpracovávejte, až se začne hezky „žmolkovat“. Dokud je drobenka ještě trochu sypká, asi 1/3 nasypejte na jablka, zbytek drobenky ještě zpracovávejte, než ještě trochu povolí máslo a udělají se vám krásné hrudky.
Zasypejte jablka zbytkem drobenky a dejte péct do vyhřáté trouby. Já mám
vyzkoušeno 30 – 40 minut při 180°C. Dávejte ale pozor, protože ke konci pečení
crumble hrozně lehce zčerná.
Hned, jak jsem si recept tady přečetla, tak jsem ho šla zkusit. Sice jsem neměla vanilkový cukr, ale i tak - výborné! Padl během 15 minut. Naprosto chápu, že jste si udělala tři za jeden týden. :D
OdpovědětVymazatCrumble je prostě pecka! :)Jsem ráda, že se povedl...
OdpovědětVymazatChystám se vyzkoušet, chci se jen zeptat,opravdu netřeba ničím vymazávat, používat pečící papír a podobně?:)
OdpovědětVymazatMoniko, dělala jsem ho 3x, nikdy jsem nevymazávala a bylo to úplně v pořádku. Ta jablka se tam prostě nepřipečou, jestli máte strach. Nicméně, pokud máte velký strach, asi nic nezkazíte, když vymažete kouskem másla, ale za mě to není potřeba :) papír bych nedávala, špatně by se to potom jedlo.
VymazatTak to taky zkusím rovnou, jdu se na to vrhnout! Díky :)
OdpovědětVymazatDíky za jednoduchý a chutný recept :-) Jedli jsme ho studený a taky byl dobrý ;-)
OdpovědětVymazathttp://mamou-stylove.blogspot.cz/
Jablečný Crumble jsem si zamilovala při pobytu v Anglii a nedám na něj dopustit. Také verze s lesním ovocem tam byla velmi oblíbená a chutná.
OdpovědětVymazatDíky za recept. Mimochodem, máš perfektní blog. :)
OdpovědětVymazatTak tohle jsem neměla objevit! Rychlý recept a naprosto dokonalý. :)
OdpovědětVymazatJeště zkusím tu rebarborovou verzi, ta zní taky dost lákavě.. :)
Jelikož jsem zarytý odpůrce štrúdlů, hledala jsem recept jak využít jablka a tenhle koláč je naprosto dokonalý! Je to rychlý, jednoduchý a prudce jedlý! Jablíčka jsem ještě vytunila mletými lískovými oříšky a javorovým sirupem, nemělo to chybu. Děkuju za inspiraci!
OdpovědětVymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatDnes jsem vyzkoušela do maličkých mističek a místo skořice jsem přidala nasekané buráky :-) luxus
OdpovědětVymazatDelam ho opakovane a tvuj recept je proste vzdycky nejlepsi ❤️
OdpovědětVymazatDělala jsem dneska, z letních jablek (některá oloupaná a některá ne a nebylo to poznat, takže příště už neloupu :-) ) a hodně zralých hrušek, směs jsem trochu zasypala skořicovým cukrem a přidala jsem malinko prášku vanilkového pudinku (aby směs víc držela pohromadě). Na drobenku jsem použila ovesné vločky, navrch pak ještě znovu nasypala trochu skořicového cukru. Nemělo to chybu!! :-)
OdpovědětVymazatTo zní skvěle! S hruškami taky někdy vyzkouším :)
Vymazat